Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. november 26., péntek

Art Moments és Födő Gábor

Eredetileg csak Födő Gáborról szerettem volna néhány szót írni, de megtekintve kiállítását a Klauzál13 Galériában meglepődtem, hogy mekkora rendezvény részeként valósult meg. Ez pedig az Art Moments. A műsorfüzetként is működő magyar és angol nyelvű újság címlapján meglepő számok vannak: 50 helyszín - 80 művész 600 műalkotás. A helyszínek között meglepően sok a 'vendéglátóipari egység', azaz kávéház, bár, bisztró és természetesen sok alig ismert galéria. A művészek pedig fiatalok, még pedig kevésbé ismertek. Nem tudok jobb szavakat, mint hogy kiváló, dícséretes kezdeményezés. A részletes műsorról, a helyekről és művészekről egy kiváló internetes oldalon is tájékozódni lehet, sőt szavazni is, hiszen a legjobbak tovább mennek.

Födő Gábor munkáival előszőr véletlenül találkoztam. A Csepel Galériában egy kiállítás megnézése után figyeltem fel néhány egyszerűnek látszó, de érdekes nyomatra, szatyrokon egy iroda falán. Ott tudtam meg ki készítette őket. Ezekből is a továbbiakról is található egy-egy sorozat Födő Gábor honlapján.
A mostani kiállítás címe: Apa suliba mész?

Meddig tart még?

Na elküldted már?

Mindezek egy iskolaasztal lapjába karcolva.
Ricsi és a rajzóra.
Helyettem szóljon maga a művész előszőr: "A mindennapos élethelyzetek, melyeknek én is részese vagyok, a hétköznapi emberek, idősek, fiatalok adják a témákat ezeket igyekszem nem mindennapos anyagválasztással, meglepő hordozófelületekkel kombinálni... Játszom a fogyasztói társadalom szereplőivel és eszközeivel... Használati tárgy és műtárgy között próbálok egyensúlyozni." (Banális. Kiállítási katalógus, Csepel Galéria, 2009). Ez a mindennapok művészete, amelyet -lehet hogy szubjektíven fogalmazok- de meglehetősen becsülök. Hozzá kell tegyek egy manapság igen ritkán hallott szót is 'humánus' formában, szeretettel megfogalmazva.

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük, hogy megismerhettük Gábort. Szimpatikus figura, és a figurái is azok.

    VálaszTörlés
  2. Szenzációs tehetség, nagy felfedezés! Figyelni fogjuk.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...