Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. március 23., szerda

Portálok #3

A legrégibb boltok jellemzője, hogy nem épül külön portálszekrény a fal elé. Ilyenkor érintetlen marad az építészeti környezet -aminek nagyon lehet örülni- és ezek arányai, kiképzése lehet az érték. Hozzátartozik mindig a fa, vagy fém spaletta, amelyek sokszor csodaszép kovácsoltvas kivetőpántokon forognak. Az előző rész könyvkötő műhelyének metszetén láthatók voltak ezek is.


A Paulay Ede utcában van egy mindkét szempontból -a 'nyílászárók' aránya és a vaspaletták- nagyon szépen megmaradt és még el nem rontott kis üzlet. Majdnem sikerült azonban a felirattal eltévedni, ha még valami szép betűtípusra kicserélnék az összhang teljes lehetne.

Ugyanitt van a Pécsi Bőrgyár egykori boltja. Komoly ipartörténeti jelentőségű, mert 1762-ben alakult és a 19. század első felében már létezhetett ez a bolt. Ráadásul a Paulay Ede utca volt egészen a rendszerváltásig a bőrkereskedők utcája. Most egy iroda működik benne, szemmel láthatóan kulturált körülmények között.



A Király utcában szinte egymást érik az ilyen típusi régi boltok. Az eredeti formában is a kihajtott spalettákon voltak a hirdetések, képek, de sok helyütt megjelentek már a ráépített kis kirakat-szekrénykék is. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a Király és Paulay Ede utcát összekötötték egy hipermodern passage-val, amely évek óta lakatlan. Talán mert semmilyen köze nincs a környezethez?


Az egyik legjobb helyreállítás egy rétes-étel 'vendéglátóipari egység',
ahol minden jellemző megtalálható ezekre a régi boltokra. Sőt még a légkondícionálót is sikerült egészen jól elrejteni.



A külső megvilágítás fontosságát bizonyítja a régi- új rendszerek együttese. Az a környezet -később egy-két példa lesz rá- ahol a régi kandeláberek még szerepeltek, külön emelték -szó szerint értendő- az utca fényét. Sajnos ezek közül szinte semmi sem maradt. Arról ne is ejtsünk szót, hogy az ilyen virító cégtábla egyáltalán nem tartozik ide.


Az egyik legegyöntetübb üzletsor (az utazási irodát kivéve) e korai boltokból egészen közel a Deák-térhez a Bárczi István utca elején található. Figyelemre méltó jobb felül a levitézlett, használaton kívüli cégérmaradvány, de még így is szép. Érdemes volna kezdeni vele valamit az eredeti funkciónak megfelelően. Aki vásárolni szeretne, nem mindig csak az áruféleség irányítja. Vannak olyan boltok, amelyeknek gazdái, tulajdonosai, az ott dolgozók a maguk számára is élhető, meghitt környezetet teremtenek. Ebben megmártózni, akár vásárlás nélkül is, külön élmény. Ilyen számomra a Barta ötvös üzletecskéje, ahova ifjú koromba többször betértem e célból. Még az is előfordult, hogy a kedvelt női személynek itt vásároltam ezüst ékszert.

1 megjegyzés:

  1. Most látom, mi lett abból a titokzatos kis boltból a Paulay Ede utcában, ahová annyit jártam "ékszereim" készítéséhez oly nélkülözhetetlen bőrzsinórokért, szegecsekért és egyéb, multifunkcionálisan felhasználható számomra beazonosíthattalan, ám rendkívül inspiráló fémalkatrészekért. Ha visszamennénk az időben, biztos felismernénk egymást a vevők között. Gyakran megfordultam ott. Nagyon becsülendő, hogy meghagyták a régi feliratot, a bejárat viszont valahogy nekem nem igazán harmonizál vele. Mintha túlságosan is visszafogták volna. Meg a zöld valahogy nem stimmel. A Király utca viszont valóban egyre szebb, autentikusabb kezd lenni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...