Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. március 3., szombat

Lábbelik #4, vízálló cipő

Olyan nincs! De ha mégis van, azt kalucsninak hívják:

Manapság csak a védőruházattal foglalkozó üzletekben kapni. Cipőre húzható, az orrbetét (kapli) acélból készül. Régen az urak esős időben a ruhatárban hagyták és a ragyogó fényesre pucolt cipővel mehettek be az Operába, vagy a kávéházba. Most már csak a régiségkereskedőknél találkozunk vele.
Mi is okozza a problémát a cipőknél? A varrás! A talp és felsőrész összeállításakor a fonal lekopna, ha kiérne a talpra, közvetlenül varrnák össze. Ezért találták ki a

(balról jobbra) a fordítottvarrott, a varratárkos, később pedig a faszeges megoldást. Mindegyiknél probléma, amikor a pocsolya mélysége meghaladja a cipőtalp vastagságát, a nedvesség rögtön beszivárog, a képlet roppant egyszerű. A lábbelik történetében ezért mindig fontos volt a megoldás keresése.

Egész jó helyen végeznének a bocskorok szempontunkból, hiszen az első varrás vagy nagyon magasan kezdődik, vagy nincs is, egy darabból készültek. Sokféle van, télen posztó, nemez, vagy prémkapcát hordtak benne, nyáron pedig könnyű volt más lábbelikhez képest. Ráadásul az egyszerűbbeket maguk is el tudták készíteni.

Vannak köztük olyanok amelyiken varrás nincs is, csak a lábfej formázásához szükséges összehúzás az egyetlen technikai momentum. Ez az Észtországból való igazán modern, a 'gördülő' megoldást manapság próbálgatják a modern cipőgyárak. Sőt csúszásgátlóval is felszerelték, azaz a talpán meghagyták a szőrt, hátrafelé kevésbé csúszik.

A tibetiek is tudtak a dologról valamit, ez a megoldás egészen kitűnő. A térforma alakításakor keletkező ráncokat összeszedték, különleges varrással erősítették a szárhoz.

Az eszkimóknál pedig a létfenntartás szigorú követelményei alakítottak ki hasonló megoldásokat. Ráadásul a szártetején kilátszó fókaprém nem díszítés, külön kivehető, egy prémzokni. A modern hótaposóknak ez volt az előképe, hasonlóan az anorák és a kajak (mindkettő eszkimó szó) is tőlük került be más kultúrákba. Úgy látszik kezdünk praktikusabbak lenni, az utóbbi években egyre több mintás női gumi(PVC)csizmát lehet találni a boltokban, látni a női lábakon, egészen csinosak is akadnak közöttük.

Ez a Mohács környéki fedelesbocskor már egészen jól közelít a mai modern lábbelik műanyagtalpának megoldásához. Az viszont kár hogy ezzel beépítenek egy elévülési időt is, a technológia sem tökéletes még. Ezért nem találunk a cipőkben vízálló című cédulát, esetleg olyat, hogy 'mérsékelten vízálló'.
Lehet, kicsit késtem a cikkel, de a napokban még hó volt és nagyon hamar elolvadt. Elkeseredésre azonban nincs ok, jön még esős idő, szerintem hamarosan...

2 megjegyzés:

  1. Hát igen, nincs új a talp alatt!
    Viszont ha nincs hócipőnk, akkor az nem is lehet tele - legyen ez a mai nap jó híre!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...