Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2014. március 7., péntek

Pataki János és Urbán Tibor Egyszerű kert c. kiállítása elé

Elhangzott a kassai Löffler Béla Múzeumban, 2014 március 6-án

Kiss Tanne István fotói
Hogy milyen ez a kert? Ez a kert, amelynek termését most, itt szemügyre vehetjük? Egyszerű-e vagy titkokkal teli, azt döntse el mindenki maga. Hiszen aki belép
e kertbe, ebbe az egyszerűnek mondottba, két gondos kertész munkájának gyümölcsét élvezheti, két olyan alkotónak világát fedezheti fel, akinek vizuális kultúrája különlegessé, egyedivé, megcsodálhatóvá és szerethetővé építette e kertet.

Mindkét alkotóra jellemző az elmélyültség és a kreativitás, a műfaji sokszínűség, a kísérletezés, talált tárgyak szépségének felfedezése, feltárása, beemelésük a képzőművészetbe. A könnyed, játékos megjelenítés azt sugallja, hogy egyszerű kertbe lépünk, amelyben minden megközelíthető, felderíthető, megismerhető. Minden megszólít, közel enged magához, minden építmény, minden részlet és minden egész. És a részelemekből, a képekből, a tárgyakból, dobozokból kibontakozik valami teljesség, két egyéni világ találkozási pontjában, közösen alkotva egy nagy egészet.

Láng Eszter és Pataki János
Pataki János különleges dobozai önmagukban is egy-egy mikrovilágot képeznek, elárvult babákkal, játékokkal, talált apró tárgyakkal, rongyocskákkal berendezve, amiket valaki talán elhajított, ám ő észrevette különleges szépségüket, színüket, esetlenségüknek báját vagy kopottságukban is méltóságot sugárzó hangulatukat, szívébe fogadta őket, és most beenged minket is oda, beléphetünk e „csodaládikák” varázslatos, sokszor meghökkentő, váratlan asszociációkat felmutató, simogató vagy éppen felkavaró világába.


Urbán Tibor és Pataki János
Urbán Tibor méltó kiállítótársa Pataki Jánosnak. Amellett hogy fáradhatatlan új ötletek, közösségi projektek kigondolásában és megvaló-
sításában, alkotói világát is következetesen építi. Festményeket, grafikákat, installációkat készít, de ismert képversek és mail art munkák alkotójaként is. Munkái az emberi és az alkotói szabadság megélésének lenyomatai.
 
Alkotásai a mindennapi lét leghétköznapibb pillanataiból vagy belső történésekből, érzésekből kiindulva születnek és kínálnak hiteles vizuális élményt. E képek arról a világról beszélnek, ami a sajátja, de ugyanakkor a miénk is, csak éppen eddig nem, vagy nem így vettük észre.

E kiállítás tehát egy darabka abból a valóságból, amelyben élünk, és amelyre Pataki János és Urbán Tibor szélesre nyit egy ablakot, vagy éppen kitár egy ajtót, és azt mondja: lépd át a küszöböt, hisz ott van előtted a kert. És ott a szabadság is, akkor is, ha képbe vagy dobozba van zárva. Mert ha szabad vagy belül, akkor szabad leszel mindenhol. Ily módon ez a kert, amelyet a két képzőművész műveivel belakott és lakhatóvá tett számomra és remélhetőleg mindannyiunk számára, a szabadságot is jelenti, a gondolat és bensőnk szabadságát. Vegyék birtokba, keressék, fedezzék fel titkait, és szeressék!


Láng Eszter képzőművész, művészeti író

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...