Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2014. november 28., péntek

Napló. Bécs, Wien 3#; Kerékvetők

A Griechenbeisl állítólag Bécs legrégibb vendéglője, első említése 1447-ből való, e szerint mondhatnék inkább kocsmát, vagy csapszéket. A görög és levantei kereskedők már régóta használták valószínű e dátum előtt. Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss és így tovább neve fémjelzik, Grillparzer és Mark Twain aláírása látható a mennyezeten. Úgy tartja az emlékezet, hogy itt énekelték és adták elő a Der liebe Augustin-t a 17. század közepén.

A boltíves bejárati folyosón több érték is van, közöttük egy gyönyörű kis szoborcsoport, amelynek lányalakját kérésemre lányom totálban fotózta le. Megkedveltem nagyon, nem találtam adatot ki is lehet.

Az épület a Fleischmarkton van, egy igencsak szűk utcácska vezet mellette, amelynek mindkét végén meglepő tábla áll, amelyet csak nagy vonalakban tudtam lefordítani.

Ezért felkértem kedves szerkesztőnket egy hiteles fordítás elkészítésére: Vigyázat gyalogos! Járművek! Hajtson lépésben! Nehéz árút szállító kocsis! Vezesse lovát kantáron, vagy felnőtt kísérőjét küldje előre, hogy figyelmeztesse a gyalogjárókat!

Miért is? Nagyon szűk az utca ezért tele van kerékvetőkkel. Pallas Nagylexikon (rövidítve): "kőből, öntött v. kovácsolt vasból, fából készült egészen egyszerű dúc-forma vagy ornamentált konzol-alakú eszköz annak az elhárítására, hogy bejáró kapukon a kocsi kerekei a kapufélfának neki ne menjenek,.."  Egy debreceni kerékvetőkről szóló cikk még ki is egészíti: "A tökéletességre törekvő szakleírások meghatározták azt is, hogy a kerékvetőnek alacsonyabbnak kell lennie a keréktengelynél, és ferdén kell állnia, hogy a kereket meg ne akassza, csak elcsúsztassa... az idomokat németül tréfásan >Brunzenstein<  néven is emlegették, minden bizonnyal a magukon könnyítő kutyákra utalva." Meglepő, hogy a kerékvetőknek mekkora kultúrája van, több száz fotót találtam róluk.
A leírásoktól abban különbözik ez az utca, hogy végigkísérik egész hosszában.

Az, hogy mennyire fontosak lehettek, jól bizonyítja egyesek állapota, még utólag vasaltak is találhatók közöttük.
Azt hiszem ezek után, ha kocsival megyek, jobban oda fogok figyelni a kerékvetőkre...

3 megjegyzés:

  1. Azért jó téged olvasni, mert eddig például abszolút nem gondolkodtam el, mik is azok a kiálló izék a kis utcákban.
    Most már el is gondolkodom, tudni is fogom mostantól, meg arra is emlékszem majd, hogy tőled tudom.
    Hiába, erre (is ) jó a blogozás!

    VálaszTörlés
  2. :-)) Akkor sikerült a 'tudományos ismeretterjesztés'.

    VálaszTörlés
  3. Jéé, a franczkarika! :-) Most vettem észre, hogy ez volt a századik bejegyzésem. Lehet, érdemes volna egy számvetést csinálni, mi a csudát is irkáltam össze. Hirtelenjében kíváncsi lettem rá, mindenesetre az ebédnél egy kis borral megünneplem a centenáriumot.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...