Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2017. augusztus 28., hétfő

Kertben élni

B. Kéry Ilona Kertem

Mit jelent kertben élni?
Mindenek előtt azt, hogy ritkán kívánkozik az ember máshol lenni, legfeljebb egy másik kertben. Egy kisebben vagy nagyobban, egy híresben vagy - váratlan meglepetésként - egy szép ismeretlenben - olvasom balatoni kertünkben röviddel csomagolás előtt B. Kéry Ilona 1973-ban megjelent könyvében.

Idén hosszú volt a nyarunk, volt idő végre saját arcomra formálni a kertet, melyben először a szüleimmel kísérleteztünk szép és ehető növényekkel, később sógorom szaktudása tette gyerekbaráttá. Egy ideje mi vagyunk az ápolói s a rövid ittlétek eddig csak a gyors beavatkozásra voltak elegendők. A vágtató dzsungelesedés megfékezésére. Idén más volt a helyzet, lehetett kényelmesen levendulát és bergéniát telepíteni, nézni, vajon megered-e a bodza-bonsai és gyönyörködni a kis yucca filamentosa beindulásában, mely a bokrok tisztogatása közben szakadt ki az anyatőről s legnagyobb örömömre új helyén minden nap láthatóan nő egy kicsit.

Ahogy elgondolkodtam esténként a tennivalókon, folyton eszembe jutott egy könyv, amit még együtt olvastunk Anyámmal. Borsos Miklós szobrászművész felesége, Kéry Ilona írta a hetvenes években tihanyi kertjükről és nagyon nagy siker volt akkoriban. Emlékszem tv műsor is készült róla, amely az akkor egy teljesen távoli mediterrán vizualitás vonzó szellőjét hozta a magyar kiskertészek életébe.
Ahogy a szinkronitás nevű, életünket irányító csalhatatlan fenomén akarta most is, barátainkkal Tihanyban járva a Kogart Galériában sikerült beszereznem a könyvet.
Ennyi év távlatából nagyobb szélességben fogtam be ezt az olvasmányosan megírt, inspiráló munkát.

A könyv témája csak és kizárólag a kert és annak változásai. A házépítés, faültetés, bokortelepítés, sziklakertrakás. Még a második világháború pusztítását is a kert szemszögéből láttatja velünk a szerző. Az akkori kultúrális élet nagyságai is csak akkor bukkannak fel a kötetben, ha hoznak egy ritka facsemetét vagy verset írnak a kőkutyákhoz. Meglepő lehetett ez annak - s kicsit talán csalódás is -, aki a megjelenéskor valamiféle celeblektűrt várt.
Ez a fegyelem a titka azonban annak, hogy ma olvasva sincs mit leporolni. Nyelvezete nem avitt, a kertész mérhetlen tudásszomja nyomán felhalmozott szaktudása is kiállja az idők próbáját. Autentikus kertépítési koncepciója, szemelőtt tartva a helyi adottságokat, úgy tette a kertet és a házat (ami szintén Kéry elképzelései alapján készült) organikusan részévé a balatoni tájnak, hogy eredetiségében mégis utolérhetetlen maradt.

Borsos munkássága mellett, - aki akkoriban az egyik legmenőbb szobrászművész volt s kevesen tudják ma már, de a nulla kilóméterkő is az ő alkotása - Kéry Ilona "Buba" a múzsa és társ ezzel a nyaralóval az egyenrangú alkotó szintjére emelkedett. A mesteremberek, akik segítettek neki megvalósítani az egyszemélyes hobbikertészkedésen jóval túlmutató kreatív ötleteit, odaadóan, érdeklődve és tisztelettel követték éveken át. Nagy veszteség,  hogy ez a kert nem sorolt be világhírű társai a Maeght alapítvány, Monet és Cezanne nyilvánosan látogatható kertjei mellé. Szelleme tapodtat sem maradna el ezektől. Egy bejárható szabadtéri Borsos kiállítás a Kéry kertben nagy élmény lenne egy fülled nyári délutánon  a muzeologizált visszatekintés kiegészítéseként a levendula illatú Tihanyban. Az ingatlan azonban magántulajdonban van.
Aki ma arra jár, pillantást vethet a bejáratra és a kerítéshez bújt tuja ágait diszkréten elhúzva megpillanthatja a híres kutat. Hátborzongatóan olyan mint a könyv fotóin. De ez minden.
A szalagfüggönyök és az autó a beállóban már egy másik világ.

5 megjegyzés:

  1. Én is mostanában írtam a blogomban a könyvről. Többedszer olvastam el, mindig ad valami újat, ötletet, nézőpontot. Vagy egyszerűen csak belefeledkezem. megkerestem a kertet én is, addig jutottam,mint te. Sajnálom, sajnáltam. Megmaradt, de mint egy holt múzeumi tárgy. (Mondjuk ez kevés, csak...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasás után kutakodtam, megvan-e még a kert és épp a te bejegyzésed ugrott fel a keresőben.:-)

      Törlés
  2. Első helyre ugrott az olvasási listámon! És a teraszon fogom olvasni, kapálás után.

    VálaszTörlés
  3. Kapálás után különösen ajánlott!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...