Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2021. június 20., vasárnap

Budapest 1900

 A huszadik század küszöbén Budapest volt Európa egyik leggyorsabban növekvő nagyvárosa, igazi “boomtown”. A századforduló a város fejlődésének csúcspontja, de egyben fordulópontja is volt. A kiegyezés által létrejött kedvező politikai és társadalmi klíma, a technikai és tudományos fejlődés, az alkotni vágyó és tudó kreatív várostervezők, a szabad vállalkozás lehetősége, a művészetek megújulása, a rohamosan fejlődő szabad sajtó az akkori világ legizgalmasabb világvárosát indukálták és építették fel. Igazi multikulturális projekt volt, minden itt élő nemzetiség és népcsoport aktív részvételével, külföldről is idevonzott mérnökökkel, vállalkozókkal. 

Az ősrobbanás sebessége azonban feszültségekkel is járt. A gyors fejlődést követni nem tudó és nem is igen akaró vidéki kisnemesség lemaradása, a nyers vadkapitalizmus szociális érzéketlensége a kétkezi munkásokkal szemben magukban hordozták a konfliktusok csíráját. Lassan megkezdődött az ország kulturális kettészakadása, aminek a megoldatlan nemzetiségi problémák, az Európa-szerte, így Magyarországon is erősödő nacionalizmus és antiszemitizmus is katalizátorai voltak. A “bűnös város” - és az egész ország - lakói ekkor azonban még csak nem is sejthetik a rájuk váró retteneteket, melyeket az új évszázad tartogat számukra.


John Lukács (eredetileg angol nyelvű olvasóinak írott) könyve olvasmányosan, de a történész igényével ás a mélybe és tárja fel a komplex összefüggéseket. A nagytotál mellett a mindennapi élet összes fontos szegmensére is fókuszál, értő (de személyes ízlését nem véka alá rejtő) elemzést kapunk a művészeti életről, a város akkori lakóiról és azt leginkább meghatározó egyéniségeiről. Nem egy, a letűnt régi szép világot sirató nosztalgikus visszaemlékezést tartunk kezünkben, hanem komoly történelmi ismeretterjesztést, az aktőrök és események színét és fonákját egyensúlyban kalibráló látleletet, mely segítséget nyújthat a máig ható problémák gyökereinek megértésében. 


A könyv az Európa Könykiadónál kapható:


https://europakiado.hu/konyv/tarsadalom-es-humantudomany/kultur-es-muvelodestortenet/john-lukacs/budapest-1900-a-varos-es-kulturaja-8523/

1 megjegyzés:

  1. Megkésve olvastam, de nagyon köszönöm a figyelemfelhívást! Jó lesz olvasni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...