Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. szeptember 21., kedd

Tesszeláció + bookart

Gondolkodtam azon, hogy megírjam-e ezt az ismertetőt. Miért is? Mert nem értek hozzá, legalábbis a dolog első részéhez, ez pedig a tesszeláció.
Az interneten rákeresve szinte kizárólag egy térinformatikai fogalomként kerül elő, amely egy térformáló mód, egyszerűen fogalmazva a téri részletek finomítását teszi lehetővé matematikai formula szerint, ha jól értem.
Egy másik vonal már közelebb áll a művészethez, a díszítőmódok egyfajta rendszerét foglalja magában.

Ezzel már foglalkoztam, néprajzi működésem során a különböző ornamentikák megértését nagyban segítette -nem kell megijedni!- egy fizikus. Bérczi Szaniszló kéziratként 1990-ben megjelent könyve (Tankönyvkiadó), a Szimmetria és struktúraépítés. Külön dícsérendő módon a magyar, a rokonnépek és a művészet világából hozza a legjobb példákat mondanivalójához. A Fibonacci sorozatok illetve a fraktálok, amelyekkel befejeződik a kötet. Több példát hoz M.C. Eschertől is.

M.C. Escher (1898-1972), Frogs and Fish, 1942. Cordon Art Netherlands
Ezzel már közelítünk a lényeghez, a művészeti oldal, nem különben, hogy a papír is előkerül, már fontos. Az, hogy szoros összefüggésben van az origamival már egészen biztató.
A dologgal előszőr egy székesfehérvári bookart napon találkoztam, ahol a házigazdák közül megismerkedtem Horváth Hellával, aki művelője ennek a műfajnak. A legelső és az itt következő kép is az ő munkája. A téma hallatlanul izgalmas számomra, egy síklapból térbeli formát építeni.

Ezek után nem tudtam szabadulni a gondolattól, mi történik egy könyvlappal, ha ezen a módon próbáljuk meg hajtogatni. Sőt! Ha ezen az oldalon írás és kép is van, hogyan viselkedik. Mi lesz belőle? Milyen rendszert követ? Lehet-e kevésbé merev módon irányítani?
A bookarthoz ezen az oldalon is van kapcsolat, több érdekes munkáról. Elgondolásom szerint többen elkészítünk egy 'művészkönyvet', amelyhez már három ívközép el is készült Hella kezei által. Egy itt, most bemutatásra kerül, köszönet érte.

A bevezetőben említett gondolkodás arra is vonatkozott, hogy talán még korai erről beszélni, hiszen a többi művésztársról és munkáikról még nem tudok bővebben beszámolni. Mégis nagyon érdekes a téma, talán érdemes volt már most szóbahozni.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...