Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. január 16., vasárnap

Új múzeum Budapesten

KÉT kiállításmegnyitón is voltam pénteken. Nehezen mozdulok ki otthonról mostanában, de mindkettőhöz személyesen is kötődöm. Az egyiken hamar túljutunk, ez a Mail art accross the world kiállítás következő állomása. A vándorkiállítás első helyszínéről és anyagáról már beszámoltam. Most Csepelen a Királyerdei Művelődési Központban tekinthető meg. Jelentem a gyakorlati bemutató után én is beszálltam a kalligráfia művelésébe, most már tudom, hogy néhány év szorgalmas gyakorlása után talán eljutok a bemutatható munkákig.

A másik megnyitó a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumé volt. Nem tudom eléggé kiemelni e dolog jelentőségét. Ma, amikor minden kulturális intézmény és alkalmazottai küzdéssel, feszültséggel és gazdasági problémákkal teli éveket élnek meg ilyen mégis lehetséges.
A Népi Iparművészeti Gyűjtemény eddig Kecskeméten volt, 1984-ben nyílt meg. A név némileg magyarázatra szorul, mert a szakemberek között is komoly problémát okoz. A szocializmus idején részben továbbélő, részben némi erőszakkal tovább éltetett népművészetről van szó. Azaz az 1950-es évek után létrejött tárgyi anyag került a gyűjteménybe többnyire ajándékozás, kisebb részben vásárlás révén. A téma miatt mindig perifériára szorult a gyűjtemény gondozása, az anyag nyilvántartása, a pénzügyi feltételek és sorolhatnám. A tárolás több helyen, így pl. a gazdának minősülő Hagyományok Házában egy pincében is volt, amelynek felmérésében -az állagvédelmi szempontok szerint- magam is részt vettem. Kétségbeejtő körülmények.


A nehézségek olyan léptékűekké váltak 2009-re, hogy az egész gyűjtemény és múzeum léte kérdésessé vált. A kulturális tárca, az I. Kerületi Önkormányzat és a Hagyományok Háza -a legnagyobb elismerésre méltók a Népművészeti Módszertani Műhely munkatársai, hogy ezt végig tudták vinni- nem különben az építész elhivatott szemléletének köszönhetően megnyílhatott Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum az I.kerület Fő u. 6. szám alatt, közel a Clark Ádám térhez.

A körülményekről, a jövőről még egyszer majd beszámolok, most inkább még néhány szót a kiállításról. Egytermes kiállítótér áll jelenleg rendelkezésre. Ebben kerámiáknak, hímzéseknek, néhány lakberendezési tárgynak jutott hely. Azonos méretű galériáján pedig mindenféle közösségi megnyilvánulásnak képeztek ki teret.

A gyűjteménnyel kapcsolatos kétkedések remélem a képek láttán most már senkiben nem ébrednek fel. Akik megnézik ezt az új kis múzeumot, gondolják el azt is milyen óriási munka áll mögötte.
Végül két kiemelkedő 'arcot' szeretnék megmutatni a kiállításon résztvevők közül. A felső képen egy Szekszárdi korsó, 1966, Tamás József munkája, az alsón pedig Korsó, 1979, Kósa Klára, Mezőtúr. Az évszámok láttán remélem sikerült mindenkit meggyőzni arról, hogy van még -ha nem is a hagyományos értelemben- magyar népművészet.

Ezt A Népi Iparművészet Tanácsadó Testületének tagjaként azért is mondhatom (ha nem tenném, még szó érné a ház elejét), mert én is felelősnek érzem magam. A bőrtárgyak zsűrizésénél, a hagyományos tudásanyag továbbadásából igyekszem kivenni a részem. Biztató a jövő is, a közelítésnek számtalan jele van, talán összeér egyszer a hagyomány és a design.

3 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg nagyon nagy dolog. A közgyűjtemények egyre több helyen a túlélésért küzdenek. A fenttartó önkormányzatok eladósodottsága miatt a 2011. évi költségvetések sok helyen 15-25-30 %-al csökkennek a tavalyi (már akkor is csökkentett) bázishoz képest.

    VálaszTörlés
  2. Külön köszönet a cikkért azért is, mert nem mindenkinek egyértelmű a különbség a népművészet és a népies giccs között. Ha elmélyülünk benne, észrevesszük hol a határ például a pamutra kézzel és a műszálas textilre, hagyományismeret nélkül koncepciótlanul színesre hímzett matyó minta között.
    Alig 2 hete, hogy ez számomra is tapintható valóságként vált nyilvánvalóvá, amikor vendégségben egy gyönyörű terítőn kínált mandarinért nyúltam.

    VálaszTörlés
  3. ...akkor mutatok a kiállításról még igazi -a teljes kiszínesedés előtti fázisból való- matyó hímzést is. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...