Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. január 7., szombat

Kakizome, "az év első írása"

Egy rövid híradásra merek csak vállalkozni, nem vagyok elég otthonos a dologban, nehogy eltévedjek. Gáncs Nikolasz japán kalligráfia könyve szerepelt már ezeken az oldalakon, most A Tan Kapuja Buddhista Főiskola nagytermébe hirdettek meg egy "az év első írása" ünnepi délutánt mára. Ez a kakizome, mint kiderült Japánban minden év január 2-án valósul meg, amelyen esetenként hatalmas tömeg vesz részt.
Az előadások után került sor a gyakorlatra, amelyen -számomra nehezen hihetően, hogy van Magyarországon ilyen- mintegy harminc ember vett részt.

Nem csak a kíváncsiság vezérelt, hanem hogy most már több mint egy év után személyesen is találkozzunk. A képen éppen a mester ír elő a résztvevőknek, akik saját elképzeléseiket, kívánságaikat önthették formába. Egyébként a hagyományokat betartva Nikolasz a maga kalligráfiáját még 2-án elkészítette, érdemes végigolvasni ezt a bejegyzést. Nem csak hozzáértők, hanem bárki kipróbálhatta a japán kalligráfiát.


Néhányan már gyakorlottnak tűntek, más formátummal és színnel is dolgoztak, úgy láttam komoly önbírálattól indíttatva tették félre a kevésbé sikerült darabokat. Az egész munkát a témaszeretet, elmélyültség hatotta át, jó volt lubickolni egy ilyen légkörben egy kicsit.
A japán kalligráfia az év végén is szerepet kap, amikor meghatározzák az év kanjiját, írásjelét, így volt ez 2011-ben is. Kíváncsi leszek 2012 befejeztével melyik lesz az a fogalom amellyel jellemzik majd ezt az évet.
(A híradás után megjelent egy beszámoló az érdekes napról, a bejegyzés végén pedig a kakizome történetéről is többet tudhatunk meg.)

4 megjegyzés:

  1. A "gyakorlottak"-nak mesterük előre megírta mit kell lemásolniuk :))) Narancsszínű javító tussal)
    A profik csak egyet írnak. Minél ügyetlenebb valaki, annál több a selejt :(((((

    VálaszTörlés
  2. Na ugye, majdnem eltévedtem! :-)) Köszönjük a kiegészítést, szerintem nálam mindenki gyakorlottabb volt... :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez a rendezvény - pláne ez az első magyar - a kalligráfia szeretetéről szólt, meg hogy örülünk egymásnak, hogy összetalálkozzon mindenki, aki egy kicsit is érdeklődik. Nem az volt a cél, hogy valamiféle katonás rend vagy valamiféle előírás szerint, fegyelmezetten ünnepeljünk... épp az volt a legnagyobb öröm, hogy sokan alig akarták abbahagyni az írást, annyira élvezték.

    VálaszTörlés
  4. Háát... egyre nehezebben állok ellen, hogy ki nem próbáljam a japán kalligráfiát, de sok idő kell hozzá és az már kevés van. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...