Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2016. február 24., szerda

Tartsd az irányt!

Chris Hadfield ezredes  
Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak  
Akkord Kiadó 2014

1969 július 20-án az egész világ a képernyők előtt ült. Neil Armstrong amerikai űrhajós valami nagy sötét háttérben kimászott egy gigantikus gépezetből és sétált meg ugrált a Holdon. A HOLDON! Kinéztünk az ablakon. Igen, ott azon a távoli világító gömbön, ami olyan szelíden mosolyog...
Bandi nagybátyám később rétegelt lemezre kasírozta nekem egy képes újságból a jelenetet, hogy soha se felejtsem el az élményt.
Ugyanezen a napon egy másik kilencéves egy kanadai farmon azon nyomban elhatározta, hogy űrhajós lesz. Chris Hadfieldnek hívták ezt a kisfiút.

A Földön magától értetődő, hogy ha leteszünk egy villát az asztalra, az ottmarad.
Elég azonban, ha egyetlen paramétert eltüntetünk az életünkből - a nehézkedést -, és máris minden megváltozik. A villák tovaszállnak, az emberek a levegőben lebegve alszanak. Kisgyerekkorunkban belénk rögződött, hogyan kell enni, ugrálni, pohárból inni - ám a súlytalanságban ezek az alapvető cselekvések hirtelen varázslatossá vagy cselessé, esetleg végtelenül szórakoztatóvá válnak - néha egyszerre mindhárommá. 
Ezen a vezérfonalon át vezet minket egy másik gondolati galaxisba a sikeres űrhajós ebben a hihetetlenül izgalmas, érdekes és olvasmányos könyvben.
Hadfield kanadai létére az egyik legtapasztaltabb űrhajós a világon. Háromszor járt és közel négyezer órát töltött odakint a nagy sötétben. Parancsnoka is volt a Mir űrállomásnak. Ebben a tisztségében levezényelt egy vészhelyzetben végrehajott űrsétát és számos tudományos kísérletet. Visszatérve a Földre ő lett egyike azoknak a szakértőknek, aki a „Houston,  van egy problémánk“ - kezdetű üzenetre társaival megoldást talál.  

Mostanában, hogy forrongó katlanná kezd változni a Föld, mintha újra előtérbe kerültek volna az űrkutatás kérdései. A NASA a Mars misszióra készül, Hollywood elővette az X-aktákat, Budapesten a Millenárison szemügyre vehetők az emberiség csillagközi kalandjainak tárgyi bizonyítékai.
                                                         

Chris Hadfieldet David Bowie súlytalanságban előadott száma, a Space Oddity tette a nagyközönség számára ismerté. A popzene kivételes tehetségű művészétől a NASA is ezzel a klippel búcsúzott.

 
Készülj fel a legrosszabbra - azután élvezz minden pillanatot!
Ez az ezredes vezérmondata. Nem kell az űrbe mennünk, hogy megfogadjuk ezt a tanácsot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...