Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2018. január 11., csütörtök

Shizoo éve

Hegyi Zoltán Imre Shizoo Cédrus Művészeti Alapítány, 2017

Tavaly júniusban itt híreszteltük, hogy a Könyvvizsgálók blog társszerzője, az Irodalmi szabad rablás költője Hegyi Zoltán Imre Prágai Tamás díjban részesült. A díj folyományaként immár könyvesboltokban első kötete a Shizoo.


Shizoo - a könyvcím egyben a szerző művészi avatárneve is - minden nap ír. A reggeli felkelés, fogmosás és reggeli része a napi vers. Húsz éve így megy ez már. Gyakran csak egy álomban materializálódott mondatfoszlány dolgozódik tovább, máskor egy nemrég látott képzőművészeti alkotás adja az inspirációt. Más írók és költők is hemzsegnek ebben az univerzumban, s így fűződik össze térben és időben 20. és 21. század, vers, regény, képzőművészet.

Móricz Zsigmond: Szegény emberek, Walton Eszter: Testvérek























214 oldalnyi sűrű feldolgozni való ez a helyes kötet, melyben okostelefonnal olvasható kódok is felbukkannak.
Nagyon sok befogni, felfogni és Shizoo nem adja könnyen az élményt. Ahogy a költő megdolgozik a gondolatokkal, az olvasónak is bele kell süllyednie. Kérdezni, kutatni, kérdéseket feltenni. Olvasni a sorok között. Kibontani az üzeneteket, mint egy koant, amit a zen mester ad a tanítványnak. Apropó zen, Shizoo maga is tanítvány. Hazai iránymutatói Hamvas Béla, - ki épp az ő egy éves születésnapján halt meg - és Lao-ce magyar hangja, Weöres Sándor.
37 haiku is került a kötetbe, nekem ezek a legkedvesebbek. Sok közülük japán ihletre készült: Kawase Hasui, Shiro Kasamatsu fametszetei és a kortárs jégszobrász, Junicsi Nakamura fotói mellé. A buddhista gondolkodást, az itt és most szépségét, a szatori átélését sugallják Sasa Gyökér fotós és a tipográfus, képzőművész Kemény Zoltán művei is. És nem utolsó sorban Stekovics Gáspár. Az ő munkája a címlapfotó is a magányos stégről. Akármennyire is embert próbáló feladat volt a kötet anyagának összeválogatása, a szerzői jogok megszerzése, az, hogy ez a kép lesz a bejárat a Shizoo galaxisba, igen gyorsan nyilvánvaló volt a szerző számára. Sajnálatos, hogy neve kimaradt az impresszumból.

Ez az első nagy kötet, de tudva, hogy sok kimaradt a majd 1200 meglevő versből, sejthető, hogy ha a világegyetem is úgy akarja, lesz folytatás. Addig pedig, ha láttok egy pótkocsis biciklistát, aki minden hektika ellenére teljes lelkinyugalommal, felvéve a budapesti forgalom sajátos ritmusát teker a városban: hát Shizoot az munka közben. 

Könyvbemutató január 11-én, 20.15-től a Nyitott Műhelyben.
1123 Budapest, Ráth György utca 4.

Hunyadi utca-A vár alatt című verse a napokban került fel a Képírás online felületére.

Hegedűs Klár Rafael beszélgetése Hegyi Zoltánnal :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...