Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. június 9., csütörtök

Mail Art kiállítás, Bélyegmúzeum - Budapest / Mail Art Exhibition, Stamp Museum - Budapest



Megérkezett a meghívó a kiállításra. Évek óta napirenden van a Bélyegmúzeumban egy mail art kiállítás megrendezése. Mint a Hírközlési Múzeumi Alapítvány Múzeumai egyik kiemelkedő intézményének az anyagi feltételei igen korlátozottak. Az égiek azonban úgy látszik kedvelik a dolgot, váratlanul a Francia Intézet kérte fel őket egy műgyűjtő -Michel Bohbot- anyagának kiállítására, vállalva az anyagi vonzatokat is. Azt hiszem ilyen együttműködésre ritkán van lehetőség.


Amikor először átnéztem az anyagot és az alkotók névsorát, elfogott egy kis bizonytalanság. Hároméves mail art működésem során megismert, a "Nagy Világháló" szereplői közül nem találtam meg egyikük nevét sem és a művek is figyelemfelkeltőek. Talán nem tartják be az íratlan szabályokat? A mail art munkák a művészi és vizuális kommunikáció céljait szolgálják, személyes indíttatásból, feltétel, hogy postai úton, küldeményként jusson el a másik félhez. Megnyugodtam, mindennek eleget tesz a kiállított gyűjtemény.
Hozzájárult ehhez főszerkesztőnk felvilágosítása is "Egyáltalán nem meglepő, ha nem ismered a kiállított munkák alkotóit. A francia mail art egy kis univerzum a maga nemében. Nincs köze a hálózathoz, amiben mi működünk. A franciáknak nagyobb hagyományai vannak... Lazábbak és játékosabbak... A mail art egy a sok műfaj közül, amiben kipróbálják magukat komoly művészek is. A franciák egyszerűen érzékenyebbek a szépségre... Ezzel magyarázható az is, hogy valaki igazi gyűjtő lesz ott."
Az azonban valós, hogy a mail artot egy időben jellemezte a tiltakozás, az ellenállás is a hivatalos művészettel, a megrögzött társadalmi szokásokkal, formákkal szemben. Változnak az idők. Természetesen nem csak francia, hanem öt kontinens 32 országából származik a 250 kiállított mail art.

A képből ítélve Bohbot Úr is a lazább, vidámabb személyiségek közé tartozik. A katalógusban teljes egészében megjelenő önvallomásából kiragadnék néhány mondatot, ami jellemző rá: "Mindegyik alkotás a barátságnak és a tehetségnek egy-egy megnyilatkozása. Különösen magával ragad a technikák és a hordozófelületek változatossága: jól megfér egymás mellett az akril és a guas, a kréta és a kollázs. A különféle papírok között ugyanúgy megtalálható a különleges minőségű, mint a leghétköznapibb, de akadnak ólomra, bőrre, fára vagy kartonra készült művek is. E sokszínűség is bizonyítja, hogy ugyanattól az alapötlettől vezérelve bármiféle művészi kifejezésmód lehetséges, rangsorolás nélkül. Számomra is mindegyik darab egyformán kedves, és még ma, negyvenöt év után sem csömörlöttem meg, még mindig izgatottan nyitom ki a postaládámat, amelybe időről időre igazi csodákat helyez el a postás."

Magyarországon nagyon kevés ilyen jellegű kiállítás volt, örülünk neki. Véleményem szerint fordulópont is lehet és folytatatása következik.
Egy személyes mejegyzést hadd tegyek itt a végére -mivel én is résztveszek a megnyitón mint 'útmutató'-, annyi komoly ember lesz ott hivatalból, hogy egyre gyanúsabb vagyok magamnak, hogy használni fogom manószerűségemet is, ahogy mások néha aposztrofálnak. :-)
Mindenkit szeretettel várunk június 18-án, 18 órakor a Bélyegmúzeumba!

4 megjegyzés:

  1. A nemzetközi mail art hálózat sokkal szerteágazóbb, mint ami az IUOMA-án (International Union of Mail Artists)követhető és folyamatosan újraszerveződnek az egymással kommunikáló csoportok is. A hetvenes évek óta megállás nélkül. Csak azok hiszik, hogy ez egy halott gatya, akik már kiszálltak belőle. Bohbot úron kívül még számtalan gyűjtő létezik szerte a világban a maguk speciális érdelődési körével. Csak a felületes szemlélőnek tűnik a művészeti kommunikációs forma pár lökött unatkozó "wannabe" szórakozásának.
    Egy ilyen kiállítás sokat tehet a horizontok tágulásának.

    VálaszTörlés
  2. Idézek egy e-mailből: "A kulcs szerintem az a mondat, amelyben a
    szerkesztő azt írja: a mail artban kipróbálják magukat komoly művészek is. A
    listán olyan, a képzőművészet más területein alkotó művészek nevei
    szerepelnek ugyanis, akik Bohbot úr kérésére mintegy autogramként küldték el
    ezeket a "művészborítékokat". Köztük van például a magyar Nádler István, a
    francia Arman, aki a francia Új Realizmus mozgalom egyik megalapítója volt,
    az izlandi Erró, akinek a Ludwig Múzeumban is volt kiállítása, és
    sorolhatnám. Közülük pl. André Cottavoznak, vagy Armannak ismertek mail art
    munkái is, Fernando Arrabal pedig művészkönyveket is készített... Van köztük
    festő, grafikus, szobrász, fotós, keramikus...stb. egy közös pont van, a
    gyűjtő, aki koncentrálta ezeket a világ minden tájáról származó munkákat és
    üzeneteket. Ez gyakorlatilag egy hosszan elhúzódó projekt."
    Nikodém Gabriella

    VálaszTörlés
  3. A 70-es 80-as években sok nagy magyar művész vált híressé a hálózatban, akiknek munkásságára a mai (negyedik generáció) történetírói is kellő tisztelettel tekintenek. A festőművész Nádler István is részt vett nemzetközi projektekben, nem beszélve Tót Endréről, Perneczky Gézáról, Lengyel Andrásról és elsősorban Galántai Györgyről, az Artpool nevű világhírű magyar mail art gyűjtemény alapítójáról és gondozójáról.

    Arman(1928-2005) neve talán nem mindenkinek ismerős, nekem egyik legnagyobb idolom, a kortárs
    művészet egyik legsokoldalúbb figurája volt, szobrai, filmjei fantasztikus berendezett dobozai a világ számtalan gyűjteményében fellelhetők s talán nizzai származása miatt (is) a Földközi tenger francia partjain szinte alig akad kiállítóterem, ahol ne láthatnánk tőle valamit.
    Nikodém Gabriella listája eggyel több ok a kiállítás kihagyhatatlanságára.

    VálaszTörlés
  4. Én szívből remélem, hogy sokan jönnek, ki tudja, hogy ez a gazdag anyag mikor látogat el Magyarországra legközelebb.. A fentebb kiemelt hírességeken kívül még két olyan alkotót emelnék ki, akik szintén nagy mérföldkövek a művészeti életben: Jean Tinguely és Niki de Saint-Phalle. Biztos emlékezünk azokra a csodás szobrokra a Pompidou központban, Párizsban. Nos az egyik szökőkutat ők készítették, számos más munka mellett, ami szintén a P.k.-ban található meg. Itt lehet mazsolázni kicsit: http://www.grabowski.hu/download/2_4.pdf illetve itt egy videó is Jean Tinguely alkotásáról: http://www.youtube.com/watch?v=5zrqwTEYlRc

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...