Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2013. november 26., kedd

Cherchez la femme!

Paul Auster Winter Journal 

A szorgos fordítóknak köszönhetően a német Paul Auster-rajongó évente megkapja a mester frissensült munkáját.
Annyira az idő pulzusán tarthatjuk a kezünket, hogy még az is előfordul, hogy eljön és felolvas belőle nekünk.

 Ezúttal legújabb önéletrajzát kaparíthattunk a kezünkbe, amit nyugodtan nevezhetünk a 1997-es Máról holnapra folytatásának.
Az nyári napló volt, a beinduló író viszontagságainak tárháza.
A honnan, hová.
Ez a téli. Paul Auster idén hatvanhat éves. Visszanéz most, nem előre. Összegez. Listázik. Nemcsak átvitt értelemben. Valóban részletesen felsorolja a városokat, utcákat és házakat, amelyekben lakott New Jerseytől Párizson át Park Slope-ig, ahol ma él Brooklynban, s dolgokat, eseményeket, embereket, akik fontos szerepet játszottak az életében. Most nem azzal a józan távolságtartással ír, mint annak idején, hanem már már szentimentálisan veszi számba kötődéseit szüleihez, rokonaihoz, gyerekeihez.
A nőkhöz. Pontosabban egyhez leginkább. Feleségéhez, Siri Hustvedt írónőhöz.
Alkotó házastársak természetszerűleg első olvasói egymásnak s bár szuverén személyiségek mindketten, sosem tudhatjuk igazán, miként működnének egymás nélkül. Mint művészek. E könyv után leginkább azt kérdezzük: Auster, mint ember hogyan működne Hustvedt nélkül?

A norvég származású gyönyörű,  okos
és hihetetlenül művelt Siri Hustvedt
ugyanis a legjobb, ami az íróval történhetett.
Míg Auster hajlamos szenvedéllyel és önpusztító hajlamokkal kezelni az élet dolgait, felesége távolságtartó pragmatizmussal,  tudományos alapossággal és végtelen fegyelemmel ellenpontozza a dühkitörésre is hajlamos férfit.
Ezenközben pedig hűvös eleganciával, száraz humorral és analitikus éleslátással elemzi az életet regényeiben. A fél világ mégis "csak" Auster feleségeként veszi tudomásul. Pedig nem lányregényeket ír.  Ismerek férfiakat, akik jobban szeretik az ő könyveit, mint Austerét.
Saját problémája megoldására alámerült az ideggyógyászatban is.
A Remegő nő  olyan figyelmet kapott szakmai körökben, hogy meghívást kapott egy pszichiátriai konferenciára, ahol felismeréseit megosztotta az összegyűlt tudósokkal is.

Főszereplői többnyire okos, kíváncsi, határaikat folytonosan tágítani akaró szuverén nők, akik nem félnek lemenni a felszín alá, hogy megértsék a körülöttük folyó eseményeket. Paul Auster figurái ugyanilyenek. Csak míg ők a regényekben léteznek, Hustvedt a valóságban is bátrabb.
Nem Paul Austert ismertem meg jobban ebből a könyvből, hanem Siri Hustvedt-et.
Németországban egy könyvkiadónál vannak, felolvasó útjaikra külön járnak. Európában itt van a legnépesebb rajongótáboruk.
Talán egyszer Paul Auster magyar kiadójának is kezébe nyom valaki egy Hustvedt könyvet.
A Nyár férfiak nélkül, eddig utolsó kötete nem is lenne rossz kezdetnek.

További írásaim Paul Austerről a Susanniconon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...