Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2013. december 3., kedd

Portálok #10; Prága, Praha, Prague (6#), különkiadás

Irigylésre méltó az a gazdagság, amivel Prága rendelkezik portálokban. Említettem már, Prága kereskedelmi utak metszésében fekszik, ez jellemzően az árkádos épületek sokaságában jelentkezik. Kisebb nagyobb terek körül, környékén rengeteg az ilyen épület, árkádjaik alatt boltok, üzletek, sörözők, vendéglátóhelyek sokasága nyílik. Méghozzá a különböző korok teljes skálája megtalálható.

Vasárnap reggel olyan korán keltünk, hogy az előző napokon megcsodált, a kirakatok elöl kihajtott spaletták még zárva voltak. A látvány mindent megért. A legrégebbi, az ajándékboltot takaró kapu -hihetetlen- 1643-ból való. A rajta lévő zár pajzsa, a 'kilincs' és a kopogtató az ajándékbolt nyitvatartási idejében nem látható.

Lehet, hogy tévedek, mert pontos adatot nem találtam, de 'A három aranycsillaghoz' címzett bor-vendéglő a reneszánszot idézi, több ilyen portálja van sorban az árkádok alatt. Az eredeti feliratot is láthatjuk, sikerült valamelyest megőrizni, restaurálni belőle. Egyedül a modern kínáló-táblák zavaróak kicsit. Szerintem erre is ki lehetne találni valami korabeli megoldást.

Hasonlóan gondom akadt ezzel a nagyon karakteres, spalettás sörözővel, amelynek boltívén belül nem hiszem, hogy ez az ajtó és kirakat szerepelt volna. Mindenesetre ezekből a régi spalettás megoldásokból bőségesen találni példákat.

A következő, az ajtó előtti falmélyedést is kihasználó, azaz a spalettára épített kis kirakatokra ez a könyvesbolt, antikvárium a legjellemzőbb. Csodálatos belső terei vannak, jócskán el lehet tekeregni a középkor végi kisebb-nagyobb eladóterekben, a választék is kiváló. A lányom is látható bennt. Talán ajándéknak is jobban megfelel a könyv, mint azok a sematikus ajándéktárgyak, amelyet egyébként 'dögivel' lehet találni a boltokban.

A kedvencem. A 19. század végén, a 20. század elején épült eklektikus portálok kitűnő példája. A kirakat-szekrények, a roletta, a gázlámpa, a kis hátrahúzott bejárat, előtte a két szék az asztallal. El tudnám képzelni törzshelyemként, ha prágai lennék. Jól látszik a kép két szélén a környezet, amely légkörteremtő erejével bizonyosan hozzájárult, hogy ez a portál lett a kiválasztottam.

A továbblépés a teljes portálbeépítés, a kapu és az egész falrész azonos szemléletben készült portálja kiválóan sikerült. Valószínű a kirakat egyes részei már rekonstrukciók.

A Galina lányom fotóiból összeállított képen követhető az a változatosság, amelyet az eklektikus kirakatoknál megtalálhatunk. Nagyon sok maradt meg belőlük, szinte mindegyik gondosan karbantartott, az Óváros képének alakítói, a polgári hangulat megteremtésében kiemelkedő a szerepük. Baloldalt legalul egy címer-cégér is szemügyre vehető. Külön tanulmányt érdemelne, hogy a régi házak mindegyike valamely cégérrel jelölt. Mária Terézia rendelete -a házakat be kell számozni- előtt a tájékozódás ezek alapján történt. Szinte hallom Libuse néni hangját:
-Menj el lányom a Kék rókához címzett házba és hozzál Vaclav bácsitól egy véka...

Állítólag sokan még ma is ezeket a cégéreket használják szívesebben egy-egy ház megjelölésére. Néhány példa: A Kőbárányka ház; A Vörös Sas ház; ház a Pontyhoz címezve (ld. a képen); a Kőharangos ház; az Arany Angyal ház; Arany Fa ház; a Kék Hajóhoz címzett ház és még sorolhatnám, nagyon sok maradt meg.

Végül egy elegáns bolt, igazán szép ólomüveg-betétes kirakattal, valószínűleg az 1920-30-as évekből. Figyelemre méltóak a gázlámpák is, amelyek csaknem kizárólagosak a régi városrészekben.
Prága nem csak a kiemelkedő műemlékekben kimeríthetetlen, ilyenek az utcák külső képének alakítói, a portálok is.

1 megjegyzés:

  1. Hiába, igazi alapos városjárókkal van dolgunk...
    Lacit mindjárt meg is szoborták hallal a kezében!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...