Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2018. február 12., hétfő

Farkas István a Tolnay Szalonban

Január 19-én nagy érdeklődéstől övezve nyílt meg a „Festő születik” című kiállítás a Madách Színház Tolnay Szalonjában. A tárlat a korábbinál szélesebb körű válogatás Farkas István (Wolfner István 1887-1944) festőművész korai rajzaiból, dr. Cseuz Regina gyűjteményéből. 

Az 1906 és 1909 között keletkezett ceruza- és szénrajzok Farkas István tanulóévei alatt készültek a Nagybányai Művésztelepen, és hét évvel ezelőtt kerültek a műgyűjtő és műértő dr. Cseuz Regina tulajdonába. A képek egy részét 2012-ben a budai Revita Rendelőben kiállították, ahol a kiállítás ideje alatt Farkas István monográfusa S. Nagy Katalin művészettörténész előadást tartott Farkasról és a kiállított művekről. 

A mostani kiállítás a tulajdonos újabb kezdeményezése arra, hogy minél többen felfigyeljenek a 20. század egyik legkiemelkedőbb, de méltatlanul kevéssé ismert festőművészére, illetve akik ismerik, azok megcsodálhassák a művész ezen korai műveit is, a szénnel vagy ceruzával készített férfi és női egészalakos tanulmányrajzokat és portrékat, amelyek előrevetítik zseniális életművét.  

A kiállítást S. Nagy Katalin művészettörténész rendezte, és Szüts Miklós festőművész nyitotta meg. A tárlat 2018. február 25-ig tekinthető meg a Tolnay Szalonban (Erzsébet krt. 33.), az előadások előtt és a szünetekben. 

A Képírás című folyóiratban érdemes elolvasni S. Nagy Katalin írását Farkas István korai rajzairól. Szüts Miklós megnyitójának szövege az Arnolfini Szalon oldalán olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...