Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2014. november 13., csütörtök

Testvérek között

Mint egy idegen (Mistaken For Stangers)
Rendezte: Tom Berninger, 2013

A The National nevű amerikai indie zenekarban testvérek játszanak együtt. Bryan Devendorf ül a doboknál, fivére Scott basszusozik, Aaron és Bryce Dessner gitárosok pedig ikrek.
Gyakran kérdezték riporterek Matt Berninger énekest, nem érzi-e magányosan magát ennyi egymással rokon munkatárs között.
A sok kérdezősködés valószínűleg bogarat ültetett a fülébe, mert 2013-as High Violet turnéjukra magával vitte kilenc évvel fiatalabb öccsét, hogy segédkezzen az úton, és ha van hozzá kedve, dokumentálja a koncerteket.
Tom addig még csak zombi filmeket csinált, heavy metal rajongó, elmúlt harmincéves és még mindig a szüleivel él. Katasztrófa programozva...


Tom roadnak abszolút használhatatlan, elfelejti a rábízott feladatokat, lemarad a buszról és folyamatosan égeti a bátyját mindenhol. Ami azonban ebből a párját ritkító vállalakozásból kikerekedik, igazi fejlődéstörténet, megható dokumentum a testvéri kapcsolatokat működtető bonyolult érzelmi szövevényről, mellesleg pedig az egyik leghitelesebb rockfilm, amit valaha láttam.
  
Nehéz nagytestvérnek lenni, nehéz kistestvérnek lenni.
Akinek saját tapasztalatai is vannak ebben a kérdésben, meglepve tapasztalja, hogy -Tolsztoj szavaival - a boldog testvérek mind hasonlóak egymáshoz, minden boldogtalan testvér a maga módján az.
Tom erőfeszítései, hogy Matt végre elégedett legyen vele, Matt saját vívódásai, hogy megvalósítsa önmagát, csodálata öccse nemtörődöm lazaságából utat törő kreativitásán mind mind gondolatébresztő pillanatok.
És közben szól a The National, ami egyik legfontosabb kísérőm az elmúlt években...
A filmet a New York-i Tribeca Fesztiválon mutatták be, ami talán lökést ad Tomnak, hogy felzárkózzon a bátyja mögé és megtalálja a saját útját.
Aki ezt látta, már biztos, hogy nem fogja szem elől veszíteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...