Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. február 1., vasárnap

Rembrandték Pesten

Első alkalommal nem sikerült a bejutás, mert miközben a pénztár előtti hosszú sorban ácsorogtunk, odaléptem egy teremőrhöz, hogy ugye bent is sokan vannak? "Reng...sokan vannak" - mondta. Ezért inkább elhalasztottuk a nézelődést. Egy héttel később az előre megváltott jeggyel mentünk, szemfülesen a nyitáskor, de akkor is sokan voltak. A "reng..."-gel odakint, kifelé menet találkoztunk, hosszú emberkígyóba rendeződve kanyarogtak a kerítés előtt. Így aztán a képek előtt állva leginkább sok-sok fejet láthattunk hátulról: szőkét, barnát, őszet, valamint elszánt turistacsoportokat, akik dacoltak minden fizikai törvényszerűséggel.

A terembe való szokásos bezsilipelés után azonnal ezzel a mondattal szembesültem: "Minden idők legnagyobb festője." Rendben, tehát jó helyen járok, jó helyen költöm a pénzt, a reklámhangulat máris meggyőzött és csak egészen kicsit szomorodtam el, hogy már nem érhet meglepetés, nem dönthetem el én, hogy Rembrandt volt-e minden időké, vagy netán valaki más. És elkezdtem sajnálni a megszületni készülő festőmagzatokat, hogy ők már nem rúghatnak labdába.

A különben nagyon gazdag és szép kiállítást tényleg érdemes volt végigküzdeni, kukucskálni a fejek között, és felfedezni néhány Rembrandt képet is a sok-sok holland festőé között. Talán a megfelelő kiállításcím ez lehetett volna: "A holland arany évszázad festészete és Rembrandt". 

Találtam egy olyan képet, amiről valami miatt e blog szerkesztője jutott eszembe, hogy egészen biztosan ilyen fala neki is van a dolgozószobájában! 

Samuel van Hoogstraten: Letter board

A múzeum hamarosan bezár, átépítés miatt, tehát nem érdemes várni az esetleges hosszabbításra. Viszont a shopban van egy kis leárazás korábbi katalógusokból, tárgyakból.

Szépművészeti Múzeum
2014. október 31. - 2015. február 15.

5 megjegyzés:

  1. Ha nem is pont ilyen, de pár hasonló igen. :-D

    VálaszTörlés
  2. És volt két női festő is, az egyik különösen jó!

    VálaszTörlés
  3. Most láttam egy tv-műsort egy másik aktuális Rembrandt kiállításról. Időskori művek. Azt mondták lélegzetelállító. Rijks Museum Amsterdam. 2015 május 14-ig nyitva.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...