Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. november 2., hétfő

Erdély utazási képekben 4#; Szászkézd és restaurálás

Egy kicsit sokat ígértem az előző részben, ami az erődtemplomokat illeti most csak Szászkézd evangélikus, gótikus temploma fog szerepelni a restaurálás kapcsán.
A képek néhány kivétellel Galina lányom felvételei.

A legfontosabb tudnivalók: Egy 13. századi bazilika alapjain épült 1493-97 között gótikus stílusban. 1520 körül erődítették várfallal, amelyet a 19. században leromboltak. Jelentőségére jellemző, hogy 1663-ban országgyűlés színhelye is volt. 1677-ben (majd a 19. században is) átépítették, 1986-ban földrengés rongálta meg.

A világörökség része, rendbehozatalához a németek is komoly segítséget nyújtottak, annak ellenére, hogy szászok már csak kis számmal élnek Szászkézden. A megerősítés, felújítás főleg építészeti jellegű volt, a képen azonban jól látható egy letisztított, a karzatot borító festett kazetta, amely a feltárás része.

A kép szándékosan úgy készült, hogy a letisztított kazetta mellett a fény kiírja az átfestés alatt a korsóban lévő virágtő rajzát. A kutatások még nem véglegesítették az alkotót, de itt született Umling Lőrinc (lehetséges, az ő munkája is szerepelhet mások mellett), az egyik legnevesebb festő-asztalos mester. Remélhetően a további restaurálásra is sor kerül, ennek jelenleg komoly anyagi akadályai vannak.

Korábban láttam már a feltárásnak ezt a fázisát, szerencsés módon az interneten is szerepel erről néhány felvétel (ld. a képgalériát). Az előző képen a teljesen letisztított kazettán már a teljes lap látható. Itt pedig egy 'kutatóablak' a kezdeteknél.
A restaurátori működés nehézségeiről annyit, hogy olyan oldószerkeveréket kell találni, amely csak a ráfestést oldja meg az eredetit pedig nem. Vannak azonban receptek, tapasztalatok a festéktisztító keverékekről, mégis általában többszöri próba szükséges és e szerint változtatni az összetételen. Van száraz tisztítási mód is, ez azonban festett fatárgyaknál ritkán alkalmazható. Szerencsés eset, mint valószínű itt is, hogy az eredeti festés valamely tempera mód míg az átfestés olajfestékkel készült. Mindegyiknek más a kötőanyaga, ezért az oldószere is.

Érdekes a szószék kutatóablaka, ahol a felső részen érzékelhetők a többszöri átfestés rétegei. A szószék restaurálása teljesen elkészült.

A mai, az előző korokat mindenekelőtt tiszteletben tartó szemlélet számára talán megdöbbentő az átfestés ilyen mértéke, amit végig a karzaton látunk. Nem szabad elfelejteni, hogy a reformáció után a 'túldíszített' templombelsőket lecsupaszították, a puritán lélekkel nem fért össze. Ezért meszeltek le sok korai freskót is.
A templom megérdemelné, hogy a restaurálás folytatható legyen.
Az is eszembe jutott, hogy koszt és kvártély fejében ingyen is részt vennék benne.
U.i.: majdnem elfelejtettem, a következő rész címe valószínű a 'céhek és bástyák' lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...