Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2016. április 5., kedd

Csatornafedelek

Azt hittem megint feltaláltam a spanyolviaszt, de mint kiderült  megint megelőztek. Más is felfedezte már a témát és érdeklődött a csatornafedelek iránt. Több év alatt gyűlt össze a fotóanyag (a lányom is besegített néhány felvétellel), gondoltam ideje megmutatni, hátha...

"Árak szíves kérdezősködésre közöltetnek"

"A magyarországi épületgépészet egyik megteremtője, az osztrák gyáros, nagykereskedő Ulrich B. J. (Baptist Johannes) 1884-ben indított  budapesti lerakata után 1912-ben a Váci körút (később Vilmos császár út, jelenleg  Bajcsy-Zsilinszky út)  31. szám alatt (a Dessewffy utca sarkán)  hozta létre áruházát. Árjegyzéke szerint  "Mindennemű csövek, légszesz-, víz- és gőzvezetéki fölszerelések, szerszámok és műszaki cikkek raktára". Az államosítást követően  ez lett a Szerelvényértékesítő Vállalat.
Az Ulrich cég a szakma szempontjából egyedülálló árjegyzék katalógust adott ki... Az 1914. évi árjegyzék  1360 oldalon, rézkarc-szerű, rendkívül szemléletes, emellett szép képeken mutatta be a kor legújabb épületgépészeti... berendezéseit, eszközeit, szerszámait" (az idézet forrása).

Egy eredeti darab képét is felfedeztem, Budafokon található. A katalógust egy szomszédunktól kaptam ajándékba, majd a lányomnak adtam, a korszak egyéb utcabútorai is benne vannak. Néhány magyar munka:

Budapest

Debrecen

Szentendre,  Pécs
Direkt nem szóltam bele, hogy a tisztelt olvasó csodálkozását ne zavarjam. Az üzemeltető neve, a város általában megtalálható rajtuk az öntöde nevével együtt. Ezek mellett különböző betűk és számok amelyek az európai közös szabványt jelölik, valamint a teherbírást. Más kerül egy sétálóutcába és más egy olyanba, ahol autóbusz is közlekedik. A minta, esetleg címer tervezéskor figyelembe veszik annak léptékét, mivel arra szolgál, hogy ne csússzon, így egy talpnyi méretnél kisebbnek kell legyen.

Prága

Erdély,   Csíkszereda

Budapest,   Japán
Óriási lehetőségek nyílnak a formatervezők előtt. A síkdíszítésből éppen kilépve külön művészeti ággá fejlődött, példa a két legutolsó képpár, a budapesti bronzbetétes, míg a japán már a színeket is használja. Érdemes beütni valamely keresőbe a 'csatornafedél' kifejezést, vagy mindenki nézzen a lába elé, bárhol jár a világban.

5 megjegyzés:

  1. Így van, nyitott szemmel kell járni! Ha hordassz magaddal egy nagy darab papírt és egy puha cerkát, szenzációs frottázsokat lehet ezekről csinálni. Plusz jó nagy feltűnést kelteni az utcán. :-)

    VálaszTörlés
  2. Volt részem benne, mármint a feltűnésben. :-) Pedig csak aszfaltrepedésekről készítettem a frottázst.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Most találtam a 3. kerület Gázgyári lakótelepen Ulrich fedeleket. Le is fotóztam! 3 típust is. :) Fel lehet ide tölteni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...