Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. szeptember 26., vasárnap

A varázshegy

Varázshegy Davosban. Ars von D. Wahl festménye

Időnként az embernek szüksége van rá, hogy felmásszon egy magas hegyre, és széttekintsen élete dolgai fölött. Nem sűrűn, de pár évente, nagyobb sorsfordulók táján. Thomas Mann is felmászott egy magas hegyre, s széttekintett az európai kultúra felett. Igaz, csak gondolatban, viszont elég nagy sorsforduló: az első világháború után.

Nekem A varázshegy ilyen széttekintős könyv, az élet fordulópontjain igyekszem újraolvasni. Az ezeroldalas kötetnek saját belső órája, ritmusa van. A történet látszólag egyszerű: egy huszonéves, az élet kapujában álló fiatalember felmegy a hegyre, egy davosi szanatóriumba, és hét évre ottragad. Az idő a történet egyik főszereplője – az elbeszélés tempójára jellemző, hogy a 200. oldalon még mindig a főhős első napjánál tartunk. Szó esik természettudományról, filozófiáról, egyházról, szabadkőművességről, még a spiritizmusban is módja van elmélyedni a főhősnek. Eközben a szanatórium mindennapjai is megelevenednek, szórakoztató figurákat ismerünk meg és feltűnik persze az Asszony is. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan látott át Hans Castorp Madame Chauchat testén, el kell olvasni a regényt! A mai olvasót a régi polgári világ kellékei ámulatba ejtik: a kalap, ami nélkül úriember nem megy sétálni, a szertartásos étkezések, a kiszámítható életpálya. Mann gyönyörűen összefoglalja mindazt, ami az első világháború kitörésével végképp szétrobban.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon régen olvastam. Újra elő kéne venni...

    VálaszTörlés
  2. Tinédzserkorom nagy élménye volt a regény. Nemrégiben újrajátszotta a német tévé Hans Werner Geißendörfer igen jól sikerült filmjét 1981-ből,
    ami azon kevés adaptáció közé sorolható, ahol
    a könyvélmény összecseng a filmmel.
    Akárcsak Virginia Woolf Mrs. Dalloway-ja. Nekem ez
    a könyv az, amit 10 évenként elolvasok és mindig megnézem, ha játszák a csodálatos Vanessa Redgrave
    főszereplésével.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...