Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. június 7., kedd

Bélyegmúzeum - mail art kiállítás, Budapest

Amikor előszőr jártam a Bélyegmúzeumban -évekkel ezelőtt, Hársfa utca 47.- nagyon meglepődtem. Ennyi, és ilyen gyönyörű anyagot, ilyen szakszerű műtárgykörnyezetben, ilyen kiállítási technikával én még nem láttam. Méltán világhírű. Tegnap 'hivatalból' kerestem fel, mail art kiállítás lesz június 18-án, este 18 órakor nyílik, kivételes alkalomnak számít. A megnyitóból én is részt vállaltam. Azért bocsájtottam rögtön előre az időpontot, hogy még fel lehessen venni a programok közé. Hamarosan erről még többet szólok.
A Bélyegmúzeum ismertető szórólapjának mindkét oldala figyelemre méltó, érdemes részletesen átnézni.


Fel lehet keresni akkor is, ha valaki nem tudna esetleg eljönni a mostani megnyitóra. Igazán élvezetes az az 'önkiszolgáló' megoldás, amikor a falakon található függőleges lapok közül -a feliratok szerint választva- kihúzzuk a nekünk tetszőt. Az ismertetőlap jobb alján látszik néhány kihúzott állapotban. Aki nyári kánikulában megy, vigyen magával még egy felsőruha darabot, mert a múzeumban teljes légkondícionálás működik. Az elsők között valósult meg, kevés múzeum dicsekedhet vele. A Bélyegmúzeum honlapján sokminden megtalálható az egyszerű látogató és a szakember számára is. Hangsúlyozom, nem csak magyar, hanem a teljes, az egész világot tartalmazó gyűjtemény, e tekintetben a legnagyobb és legteljesebb anyaggal rendelkezik!

Kaptam egy csodálatos könyvet is, gyönyörű. Szinte nincs olyan ember aki ne ismerkedett volna meg a bélyeggyűjtéssel, de nem állt rendelkezésére ilyen, mindenki számára megfogalmazott, mégis hatalmas tudás- és képanyagot tartalmazó könyv. Nikodém Gabriella és Szabó Jenő a szerzők (előbbi a múzeum igazgatója is), tavaly jelent meg.

A régi leveleket, írásformákat, az első jelzéseket, pecséteket -még bélyeg nélkül-, a postaszolgálat kezdeteit, az első bélyegek kiadási körülményeit... nem győzöm sorolni... tartalmazza. A leghíresebb magyar bélyegek és bélyegtervező grafikusok is külön fejezetet kaptak. A bélyegkészítés technikái mellett a legizgalmasabb a bélyegritkaságokról szóló rész.

Talán a legközismertebb ritkaságok közé tartozik a Fordított Madonna, 1923 végén kezdték nyomni, két dúccal. Egészen véletlenül a második fázisnál fordítva rakták be a papírt, így a keret és a Madonna fordítva áll. Az elcsúszás olyan minimális, hogy nem vették észre és forgalomba került. Közel nyolcvan darabot adtak el belőle, mire felfigyeltek a hibára és kivonták. Az egyik legértékesebb magyar tévnyomat bélyegritkaság.
Ez volt a bevezető!

Ami a mai időkben múzeumi területen hasonló ritkaság, hogy a Francia Intézet segítségével valósulhat meg Michel Bohbot műgyűjtő 250 darabos mail art gyűjteményének kiállítása. Ismétlem június 18-án 18 órakor lesz a megnyitó a Bélyegmúzeumban. Néhány nap múlva a részletekre visszatérünk, ahogy a meghívót, plakátot be tudom mutatni.

2 megjegyzés:

  1. Eddig azt gondoltam, hogy az Andrássy úti Postamúzeum az ultimatív hely, ami képes Budapesten megdobogtatni a mai (régi nyomok után kutató) mailartista szívét, de látom, lehet ezt még fokozni.
    Sőt! Ott van a Black Penny!
    Mindenképp bemegyek egyszer hűsölni oda a nyár folyamán.

    VálaszTörlés
  2. Nagy örömmel és hálával olvastam Torma Cauli László dícsérő sorait, remélem az üzenet sok emberhez eljut majd. Mindenkit nagy szeretettel várunk a Bélyegmúzeumban, a közel 13 millió darabból álló csodálatos gyűjtemény között biztosan mindenki talál magának kedvére valót. Június 18-tól pedig mindez gyönyörű művészborítékokkal lesz "megfűszerezve": egy olyan anyaggal, amit Magyarországon mi mutathatunk be elsőként! Természetesen a Múzeumok Éjszakáján további meglepetéseket tartogatunk..
    Sok üdvözlet minden olvasónak:
    Cs.M. muzeológus, az időszaki kiállítás felelős rendezője.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...