Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. június 18., szombat

Galántai 54 (+16?)

Teljes konspiráció mellett, munkatársai szervezésében, meglepetés-eseménnyel köszöntötték barátai, tisztelői 2011. június 17-én, születésnapján, a 70 éves Galántai Györgyöt. (Megjegyzendő: nyilvánvalóan valamilyen elírásról, vagy sajátos művészeti projektről lehet szó, hiszen Gyuri aligha lehet több 54 évesnél…) A jeles rendezvényen az Arnolfini Archívumot és a Susannicon kultúrdokkot Zsubori Ervin képviselte. A helyszín Pest, az V. kerületi Képíró utca, amely pénteken csendes, kikövezett, nyáresti arcát mutatta. A Labor nevű art-lokalitás előtt a meghirdetett este 8 órai időpont magasságában kényelmes ünnepélyességgel gyülekezett a szép számú közönség; az est főszereplője természetesen még sehol. A tudósító az 1-es kijáratnál, Kováts Albert és Kelemen Kati társaságában beszélgetett éppen a kultúra- és művészetfinanszírozás aktuális kérdéseiről, amikor negyed 9 felé az elsők között észlelhette Gyuri felbukkanását. Az Artpool legendás alapítója és működtetője könnyű nyári öltözetben, felesége és alkotótársa, Klaniczay Júlia oldalán érkezett, tudomása szerint azért, hogy átvegye - kétezer forint befizetése mellett - a Nemzeti Művészetért Alapítvány Napidíját. Ez kisvártatva meg is történt, ám hamarosan összeállt benne is a kép, hogy itt valójában többről – róla – van szó.
Az ünnepelt, talán zavarát leplezendő, kiosztott néhány művészmatricát (nekem a fent látható, No. 4476-os számú darab jutott), majd a program nyitányaként Szkárosi Endre ihletett felhangokkal kísért születésnapi köszöntő performansza következett (de lehet, hogy fordítva). Ennek keretében a falra ragasztott BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT felirat kartonbetűiből rituálisan kivágta, egyenként felmutatta, majd egy madártollal telt lavórba ültette a T, az A és a B betűket; utóbbiból alul kivágva egy kis darabot, amely így R betűt formázott. A tudósítónak óhatatlanul az Arnolfini Land Art Project ART-ciklusa ötlött az eszébe a végeredmény láttán. Olyannyira, hogy a T és az A kivágásakor a szövegtestről levált PO feliratrészt – alternatív ereklyeként – magával is hozta (talán ez esetben ez bocsánatos bűnnek minősíthető). Sajnos saját fotók nem készültek, de így legalább ez a betűpár illusztrálhatja e szerény helyszíni beszámolót.
A meglepetés-eseményt jegyző Plágium 2000 csoport alkalmi keresztrejtvényt szerkesztett, továbbá tisztelgő mail art akciót is szervezett az alkalomra; az utóbbira beérkezett munkákat egy lezárt szavazóurnában adták át az ünnepeltnek, illetve a falra is kivetítették. Egy valódi film is készült, több mint hetven videóinterjúból összevágva, amelyekben barátok, tisztelők méltatták Galántai munkásságát és fontosságát, felidézve a régi történeteket. Gyuri – aki egyébiránt egyszer, megtisztelő módon, Vígh Mihállyal való beszélgetéséből kipillantva, közvetett utalást tett az Arnolfini Fesztiválokra is – láthatólag meghatódott az egész eseménytől, hogy ilyenek egyáltalán még lehetségesek, s abbéli reményének adott hangot, hogy ez a fajta szeretet, ami az esten megnyilvánult, talán országos méretekben sem reménytelen.
Egy apró ajándékot jómagam is készítettem az alkalomra, s mint az Arnolfini Archívum és az Arnolfini KépíróKör szerzőjének sikerült is személyesen átadnom az ünnepeltnek, aki jelezte: lényegében már elkészült a Mini[e]MailArt-projekt No15-ös kiírására szánt munkája, hamarosan küldi. Ezen felül a vakondok elenni békés ám hatékony küzdelem elvi lehetőségeit taglaltuk, ám egy újabb ajándékátadási ceremónia végül elsodort bennünket egymás mellől…
Boldog születésna(po)t, Gyuri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...