Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. március 16., hétfő

Hommage á Landerer@Heckenast

Megnyílt a Magyar MűvészkönyvAlkotók Társaságának kiállítása a Széphárom Közösségi Térben, az egykori Landerer és Heckenast nyomda helyén.

Nagyon jól, csodálatosan felújított termek, ihletett környezet kiállítások rendezésére, inspiráló lehetett a művészek számára is. Arra gondolni, hogy az egykori nyomda és a kiállítás összecseng, megindító. Kiváló ötlet a szervezőktől. A nagyterem egy mennyezetkazettás templomot idézett fel bennem, amely így akár a 'kultúra templomának' is nevezhető.
.
A képen a megnyitó személyek, balról jobbra, Szirányi István a Magyar MűvészkönyvAlkotók Társaságának elnöke, Tarján Tamás irodalomtörténész és Pokorni Péter a házigazda. Mindhárman feszegették a művészkönyv fogalmát, a meghatározás azonban nem hangzott el, amely végül is a műfaj sokszínűségét dicséri. Egy előző bejegyzésben a kérdésről volt már szó, így most annyi elegendő, hogy a könyv létének bármely anyagi (lap, írás, kép-illusztráció, könyvforma) és szellemi (leginkább információ hordozó) momentuma elegendő, hogy szuverén alkotás, művészkönyv jöhessen létre. Az alkotók szabadsága odáig terjedt, hogy ezektől függetlenül is utalnak tárgyukra.

Butak András a kalligráfia lehetőségeit használta ki, a kézírás nagyobbodó méretével és ezzel a 'szennyeződés' dominánssá válásával közelebb és egyben távolabb kerül tőlünk.

Örömmel tapasztaltam, hogy több fiatal is szerepel, így Eszteró Anett a street artra is utaló összeállítása új színt képvisel.

Kiss Ilona munkáival már találkoztam, jeles irodalmi személyiségeket tett dróthálóval fedhető ikon-személyekké. Talán már egy ikonosztáz is összeállítható munkáiból.

Vannak akár hagyományosnak is nevezhető munkák a kiállításon, mégsem azok. Kovács Péter Balázs könyvszobrai, könyv-kisplasztikái felülírják -szó szerint is- szellemiségükben a műfaj jellegzetességeit. Az anyaghasználat sokszínűsége légkörteremtő erővel bír, amely mélységeiben gondolkodásra késztet.

Hasonlóan Pál Csaba 'Szövegerdő' munkái is képeknek tekinthetők a hagyományos értelemben, belső lüktetésük, megoldásaik azonban egészen különös egyedi tartalommal töltik meg őket.

Végül pedig Lakner Zsuzsa, kedves szerkesztőnk munkái, aki meghívottként szerepel a kiállításon. A művészkönyv és a mail art kapcsolata egyértelmű, amelyet a megnyitón is kiemelten említettek meg. Sajátos, rá jellemző munkák, a kiállításon egyedül képviselt megoldásokkal, gratulálunk!

Újra olvasva e bejegyzést kicsit meglepődtem, hogy ez egy ismertető. Bizonyosan csinálni én is jobban szeretem, mint beszélni róla. Ebből következik: el kell menni megnézni az új kiállítóteret és a kiállítást! Széphárom Közösségi Tér, Budapest V. ker. Szép u. 1/b. Nyitva április 10-ig, megtekinthető hétköznap 10-16 óra között.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...