Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. február 15., kedd

Igazi vagy klón?

A hétvégén végre kivehettük a videotékából az elsőfilmes Duncan Jones Moon című sci-fijét, melyet 2009 januárjában mutatott be a Sundance Filmfesztiválon.
Sokan mondták már, hogy a film a 2001 Űrodüsszeia újszülött testvére. Nekem annál sokkal jobban tetszett.


A rövid történet: A Földön kifogytak az energiaforrások. Sam Bell asztronauta három éve a Holdon dolgozik, egyszemélyben irányítja a nyersanyag-kitermelést és annak Földre szállítását. Egyetlen társa Gerty a kompjuter. Már csak két hete van hátra, hamarosan jön a váltás és végre hazatérhet a családjához. Egy nap azonban különös baleset történik, amelyben megsebesül egy idegen férfi, aki hajszál pontosan úgy néz ki, mint Sam...

Bellt Sam Rockwell alakítja, aki mindenben jó, csak folyton elfelejtjük megjegyezni a nevét. Egészen addig, míg rá nem jövünk, hogy miatta érdemes megnézi mindent, amiben játszik.
(Holdfényszelence, Trükkös fiúk, Széftörők, Egy veszedelmes elme vallomásai, Charlie angyalai és sorolhatnám még...) Ezt az alkotást most megtöbbszörözve is teljes egészében egyedül viszi a hátán.
A rendező neve is csak első hallásra ismeretlen, Duncan Jones ugyanis Zowie keresztnévvel David és Angie (Barnett) Bowie fiaként 1971-ben Londonban jött világra.

A Szárnyas fejvadász óta  kimentek a divatból a klónozás morális kérdéseit feszegető sci-fik. Ezen azért is érdemes elcsodálkozni, mert ma már bőszen klónoznak növényeket, állatokat sőt tartok tőle, emberekkel is próbálkoznak már itt ott. Van aki béranyával hordatja ki a gyerekét, ha épp nem ér rá, mint tudjuk. A problematika emberi vonatkozásai viszont erősen satnyulnak a közbeszédben.
Ezért is klassz ez a film. Visszavisz az alapokhoz.
Mitől egyedi az ember? És a társadalom szempontjából mit számít az egyediség?
A forgatókönyvet Duncan Jones ötletéből Nathan Parker írta.

3 megjegyzés:

  1. Phű, én a minap végigküzdöttem magam a témát rágcsáló Blueprint című német filmen, amit "zongorázós-klónozós"-nak definiálhatok. De nem volt jó, még Franka Potente meg a többi sztár dacára sem.

    VálaszTörlés
  2. Igen, az a film sajnos kifejezetten rossz, de ezt nagyon ajánlom. A Filmgalerie 451 már betárazta magának.

    VálaszTörlés
  3. Megvan a sarki tékában is! Felvesszük a listára.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...