Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. április 5., kedd

Portálok #4. közjáték, Bécs-Budapest-London

Úgy látszik az égiek kedvelik a témát, mert a legutóbbi bejegyzés utáni napon váratlanul egy könyv talált meg, Didi Petrikat: Wiener Läden. C. Hanser Verlag, München-Wien, 1975. Nagyon kedves képeskönyv -sajnos szöveg nélkül-, hogy kelendő lehetett bizonyítja, hogy már a második kiadás. Az is érdekes, ahogy hozzájutottam, Beliczay Erzsébettől kaptam kölcsön, akinek felmenői mézeskalácsos mesterek voltak. Az 1832-ben alapított cég 117 évig állt fenn az államosításig. Beliczay Imre alapította, a Gozsdu udvarban volt az első boltja. Honnan tudom mindezt? Szilágyi István: Régi Boltok Krónikája. A pest-budai kereskedelem történetéből. Budapest, 1986. Csoda könyv ez is, haszonnal forgattam a portálokkal kapcsolatban, de nézzük most már:


Az első fejezetben mutattam egy pesti képet az egykori táblákkal túlzsúfolt utcafrontról. Bécsben még megmaradt egy hasonló, szinte érintetlen formában, megnézhetjük színesben.

Olyan portál is megmaradt, amelyen még a névadó is benntlakik, 'Az arany pelikánhoz'. Ilyenek is voltak a pesti portálokon, sajnos szinte alig maradt belőlük néhány.

Ez a portál a legjellegzetesebb 'eklektikus'-nak nevezett típus, mindenütt megtalálható ez az elrendezés, olyannyira, hogy csak a részletekben tér el a különböző európai országokban megtalálhatóktól.

Az egyik bizonyíték ez a portál. Nem Bécsben, hanem Budapesten van, a Nádor utcában. Szerencsés módon akkor sikerült róla fényképet csinálnom, amikor éppen nem nyomták el a parkoló autók. Szerintem mindenképpen első világháború előtti, még azt is megkockáztatnám, hogy 19. századi, még német a felirata is. Most török kajálda van benne, de emlékszem előttük is az volt, sőt azért maradhatott meg, mert ez a funkció végigkísérte.

Néhány csemegét összeállítottam még a bécsi portálokból, érdemes nagyban is megnézegetni.

A két utolsó portál Zsuzsa fotói: "A képeket Londonban csináltam a Portobello Roadon. Ez a rész arról nevezetes, hogy ott vannak a régiségboltok, amiknek a külsejük, belsejük, sőt az árukészletük -a tatarozáson kívül- évszázadokon át nem sokat változott, így ha bemegy az ember, olyan mintha időutazáson venne részt."

Köszönet a fotókért! Mástól is szívesen látunk néhányat, bárhonnan. A kis kitérő után folytatjuk majd Budán, Pesten, Budapesten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...