Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. november 2., szerda

Az emberek neve



A vígjátékokban a főhősöknek általában nincsenek szüleik, vagy legalábbis nem ismerjük meg őket. A Sex and the City összes évada alatt óvakodtak megmutatni a nézőknek a négy lány családját. Megvan ennek az oka: a szülők, a származás ismerete oly mértékben beszűkíti a dramaturgiai lehetőségeket, hogy szinte földhöz köti a szereplőt.
A most ajánlott francia filmben pont ez történik. A szerelmespár mindkét tagja az első harminc percben a kamerába nézve elmeséli a szülei, családja történeteit, rögtön rámutatva a legkényesebb tabukra. A lány apja algériai bevándorló és elvetélt festő, anyja öko-hippi. A fiú apja atomerőművet vezet, anyja traumatizált holokauszt-túlélő. A fiú a madárinfluenzát kutatja, a lány egy gyerekkori szexuális abúzus áldozata, ma politikai aktivista, aki a szélsőjobb híveit sajátos módon téríti meg: lefekszik velük. A fiú apja (Párizsban vagyunk!) harcolt az algériai háborúban, a lány apjának ott ölték meg a családját. El tudjátok képzelni, mikor ez a hat ember a vacsorázóasztalnál ül, és próbálnak nem rálépni a kényes aknákra?
Én még sosem láttam olyan vígjátékot, ami ennyi és ilyen súlyú társadalmi problémát és tabut visz a hátán, anélkül, hogy elnehezedne. A semmitmondó című Az emberek neve (Le nom des gens) végig nagyon vicces film, amely jótékonyan robbantja fel a francia közelmúlt elhallgatott családi tabutémáit. Felér egy nevetésterápiával. A cím magyarázata, hogy mindkét főhősnek olyan neve van, ami rögtön hülye kérdéseket vált ki az emberekből: a lányt, Bahiát mindenki brazilnak nézi, pedig arab, a fiúé pedig egy konyhagépgyártóéval egyezik. Tegye fel a kezét, akitől még sosem kérdezték meg, hogy „Ez egy nemesi/szláv/sváb/stb.. név?” Vagy „És rokona vagy X. Y.-nak?”
Rengeteg meglepő és szeretetteli kis ötlettel, csavarral dolgozik a film, a politikától átitatott történetben maga Lionel Jospin volt miniszterelnök is játszik egy cameo-szerepet. Nekem külön bónusz volt, hogy a férfi főszereplőt alakító Jacques Gamblin egész hihetetlen módon hasonlít Bán Jánosra.

Magyarországon nem mutatták be, de próbáljátok megnézni, dvd-n, külföldön, akárhogy.

3 megjegyzés:

  1. De jó, köszi! A hétvégén úgyis tervezünk egy látogatást a videotékába!

    VálaszTörlés
  2. Tegye fel a kezét, akitől még sosem kérdezték meg, hogy „Ez egy nemesi/szláv/sváb/stb.. név?” Vagy „És rokona vagy X. Y.-nak?”

    hajajjj....:(((

    VálaszTörlés
  3. Bár közhely a "Nomen est omen", mint a közhelyek többsége, valahol igaz. Érdekes módon ez még a keresztnevekre is áll valamelyest.
    A francia filmeket pedig általában szeretem. :) Talán hozzánk is eljut valamikor.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...