Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. augusztus 17., péntek

Nagy ország nagy képei


...ez volt az első benyomásom a Szépművészeti Múzeum időszaki kiállításán, amelynek címe: Hagyomány és megújulás – kínai művészet az ezredfordulón a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum válogatásában. Igen, az európai méretekhez képest a képek többsége nagy méretű, akár olajfestményről, akár fametszetről vagy kínai tus technikáról van szó.


A kiállítás válasz egy tavaly Pekingben rendezett magyar válogatásra. Három részben, három teremben mutatja be az elmúlt harmincöt év képzőművészetét.

1. Az idő viszontagságai – a kulturális forradalmat követő reformidőszak társadalmi fejleményeit tükrözi, számomra ez volt a legizgalmasabb. Az 1966–1976 közötti „kulturális forradalom” alatt a művészeti élet gyakorlatilag megszűnt, az alkotókat meghurcolták, kitelepítették. Visszatérésük után a szocialista realizmuson túllépve egyéni eszközökkel mutatták meg a mesterségesen fenntartott nagy közösségben élő egyes emberek arcát, sorsát.

2. A természet költészete – a kínai tájképfestészeti hagyomány mai továbbélését szemlélteti. A kiemelt időszakban az ember és természet egységének eszméje újjáéledt, a kínai tájábrázolás visszatért gyökereihez a műfaj jelentős megújulását hozva magával.

3. A sokszínűség gyönyörködtet – a kortárs irányzatok változatosságát mutatja be. A kortárs kínai művészek ma már részei Európa és a világ művészeti életének, munkáikat érdeklődés fogadja, egyes művész képeit komoly árakon vásárolják. 

A tárlat erénye, hogy nagyon jól tükröződik a Kelet és a Nyugat egymásra hatása, a régi és az új értékek, a hagyományos és új technikák egymásmellettisége. Szerencsére néhány fantasztikus szobor is helyet kapott:

 
Érdekes volt felfedezni a kínai Boterot (Gong Liong) és a kínai Bruegelt (Lin Sen). Íme:

A látogatónak persze tudomásul kell vennie a válogatás politikai szempontjait és túl kell lépnie a Teng Hsziao-ping kultusz tényén, de ha ez sikerül, érdekes élményben lesz része. És örömmel jelenthetem: az ősi kínai filozófia él és hatással van a jelen művészeire, és mindegyik kiállítótérben éreztem a remény sugárzását, hol jobban, hol kevésbe, de végig jelzett a műszerem.
Megtekinthető: 2012. szeptember 9-ig.
(a képek innen: nepszava.hu, magyarhirlap.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...