Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. augusztus 23., hétfő

Hogy is szól a Pendragon legenda?

Nem dicsekvésképpen mondom, de eddigi életemben valahogy nem jutottam hozzá A Pendragon legenda című klasszikushoz. Előfordul az ilyesmi, még ha egy angol – pláne walesi – háztartásban ez aligha tartozna a megbocsájtható bűnök közé, sőt egyenesen udvariatlanságnak számítana. Nos, e tarthatatlan állapot oldódni látszik, miután a minap a CD-ket kecsegtetően kaotikus rendben felsorakoztató polcon, egy Kistehén-korong után kutatva, kezembe akadt a mű hangoskönyv-változata, mp3 kiterjesztéssel. Mivel újabban ezt a formátumot már mindenféle konverziós trükk nélkül, az autóban is módom van hallgatni, azonnal lecsaptam a csorbaköszörülési lehetőségre! És azóta ez megy, be is út, ki is út. A felénél sem tartok – még legalább 5 óra van hátra, amikor állítólag maga a szerző is megszólal majd –, s fogalmam sincs, mi lesz a vége, de rettentően élvezem. Szerb Antalnak szenzációs a humora, Szervét Tibornak pedig gyönyörű az orgánuma. És az egész végtelenül filmszerű: mindent pontosan látok magam előtt! Csak nehogy egyszer a „Kanyarodás jobbra” tábla belegabalyodjon a történetbe…



(Utóirat: a nyár utolsó, egyben legtéliesebb napján végére értem a hanganyagnak. Hazafelé tartottam, s ha jól emlékszem, Csepelen jártam már az autóval, úgyhogy nem kezdtem új élménybe; hagytam, hadd induljon újra az elejéről a regény. Ha történetesen Splitbe tartottam volna, alighanem újra meghallgatom az egészet...)

4 megjegyzés:

  1. Pár éve megvettük DVD-n Révész György filmjét 1972-ből. A remek történet és a nagyszerű színészek
    (Latinovics, Darvas Iván, Tordai Teri...) ellenére
    meglehetős csalódás volt. Az adaptáció felett végzetesen eljárt az idő.

    VálaszTörlés
  2. A film sajnos tényleg nem sikerült! Elismerem, nem könnyű ezt a sziporkázóan szellemes, játékos, sokszínű regényt úgy filmre vinni, hogy az olvasó ne érezze becsapva magát. Nálunk családi slágerolvasmány a a VII. Olivérrel együtt, a "komolyabb" dolgokat most nem említve. Talán tudjátok, hogy Halász Gáborral és sokakkal együtt Balfon halt meg. Valahol olvastam, talán Csatkai Endrénél, aki maga is megjárta az itteni tábort, hogy Szerb Antal "ügyetlensége", (valami soha nem használt védvonalat akartak ásatni velük) ingerelte a keretlegényeket, akik a szó szoros értelmében agyonverték. Ez többnyire eszembe jut, ha elautózunk a festői domboldalban megbúvó templom és temető mellett és görcsbe rándul a gyomrom a felháborodástól és a tehetetlen dühtől.

    VálaszTörlés
  3. Nekem ehhez az érzéshez már elég elmennem a könyvespolc Szerb Antal kötetei mellett...
    Nemrégen újraolvastam az Utas és Holdvilágot.
    Negyven után az embernek már egészen másról mesél ez a könyv.
    Ajánlom mindenkinek ezt az élményt.

    VálaszTörlés
  4. Balfon el szoktam zarándokolni a temetőbe az emlékműhöz. Úgy tudom, talán még menekülési lehetősége is lett volna, de túlságosan jogkövető polgár volt, nem engedte hogy megmentsék. (ld. Thassy Jenő és Görgey Guidó akciója)
    Sárközi György is ott halt meg, a felszabadulás előtti napokban, végelgyengülésben.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...