Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. augusztus 23., hétfő

Új napokban sütkérezve

A hosszú nyaralás utáni első szombati napon jó volt megint
meglátogatni kedvenc helyeinket és lecsapni a legújabb CD-kre
és könyvekre.
Íme a zsákmány:



















Minden tétovázás nélkül be merem vallani, Paul Auster a legkedvesebb kortárs íróm. Minden könyvét olvastam. Kedvencemet a Holdpalotát, kétszer. Ronggyá olvasott példányát dedikáltattam is, mikor az író 2008-ban ellátogatott a városunkba, hogy felolvasson a frissen németül megjelent Ember a sötétben című könyvéből.
Ezek a regények fejlődéstörténetek.
A szereplők élik világukat, mígnem egy különös találkozás, tragikus esemény ki nem zökkenti őket a normális kerékvágásból. Életük új irányt vesz, hogy a regény végén teljesen más emberként új horizontokat fedezzenek fel.
Paul Auster, akárcsak másik New York-i kedvencem Woody Allen nagyon tisztességesen bánik rajongóival. Minden évben számíthatunk egy új regényre. Ezek nem mindig egyformán jók, akárcsak Allen filmjei, de ez a tény valódi rajongót nem rendít meg hitében.
Az idei termés címe Láthatatlan.
A 20 éves, irodalmat hallgató egyetemista, szárnyait próbálgató költő, Adam Walker 1967 tavaszán New Yorkban  egy partin megismerkedik egy francia vendégprofesszorral és annak barátnőjével. A varázslatosan félelmetes Rudolf Born felajánlja a fiatalembernek, hogy irodalmi folyóiratot finanszíroz neki. A több nyelven beszélő kozmopolita Born nem rejti véka alá háború iránti bűvöletét és erőszakos hajlamait, melyek egy gyilkosságtól sem rettentik vissza. A találkozástól, mint a többi Auster-regényben, a főhős sorsa végzetesen összefonódik a két különös figurával.

1982-ben vettem fel a rádióból Laurie Anderson Big Science című lemezét. Nem hallottam azelőtt ilyen zenét. Kaput nyitott egy különös világba, ahol a zene teljesen más dimenziókban mozog. A repetitív zene vadul tört bele vele az életembe, melyet Philip Glass Photographer majd Brian Eno ambient music lemezei követtek, de ez már egy másik történet.
A Homeland-del Laurie Anderson sokat váratott magára. A méregdrága albumhoz tartozó DVD-n a beszélgetés a darabban résztvevő zenészekkel, Andersonnal, Lou Reed-del (aki férje Andersonnak és ennek a lemeznek producere is egyben) minden pénzt megér.

Az Eels legújabb lemeze és Nick Hornby új könyve (ami kapható már magyarul is) a következő napok témája lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...