Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. szeptember 12., vasárnap

Nick Hornby - A meztelen Juliet (Juliet Naked)

Top 5 Hornby - az öt legnyomósabb érv, miért érdemes elolvasni Nick Hornby új könyvét:

1. Mert pont arra vágytunk, mikor az előző kötettel (Betoncsók / Slam) végeztünk, hogy minél előbb írja meg a következőt. A Hornby-univerzumban való időzés mindig tanulságos és rendkívül szórakoztató, olyan, mint egy találkozás egy régi jó baráttal, akit ugyan jól ismerünk, de újra és újra meg tud lepni bennünket.

2. Mert pontosan ismerni látszik az életünket, vágyainkat, szorongásainkat, ballépéseinket, az ezek igazolására, egymás és magunk megnyugtatására fabrikált kis hazugságainkat és önáltatásainkat. Hornby történeteinek magja szinte mindig az (életünk végéig tartó) felnőttéválás, a felelősségvállalás, kísérlet annak a hajszálvékony határnak a definiálására, hogy mit kell és mit nem szabad átmenteni a gyerekkorból a felnőtt létbe.

3. Mert rajta kívül senki nem tudná válsághelyzetekkel, depresszióval, betegséggel hadakozó hőseinek nem mindig vidám történetét ennyi szeretetteljes iróniával és humorral elmesélni. Nincsenek egyértelműen pozitív és negatív jellemek, minden szereplőben van több kevesebb szerethető, vagy legalább megérthető vonás.

4. Mert nagyon tud írni. A történet eredeti, de nem kényszeredett, soha nem téved sztereotip vagy szentimentális csapdákba, a dramaturgia az utolsó oldalig megbízhatóan fogságban tart, a karakterek többrétegűek, a humor sohasem öncélú. Több generáció nyelvét bírja, minden szereplőt a korosztályának megfelelő hitelességgel szólaltat meg.

5. Mert a zene ennek a könyvnek is fontos része. A High Fidelity mellett talán itt fogalmazódik meg a legérzékletesebben a zene egyedülálló képessége, rokon lelkekben azonos rezgéseket indukálni.

2 megjegyzés:

  1. És filmek is vannak Hornby könyvekből:
    Az "Egy fiúról"-t(About a boy) bármikor képes vagyok megnézni, de arról azért Hugh Grant is tehet, nem beszélve a Pop,csajok, stb."-ről (High Fidelity), amiben John Cusack jó, mint mindig, Jack Black meg egyenesen fenomenális.
    Rossz időben azonnal visszahoz az élet vidám oldalára.
    Focirajongóknak pedig kihagyhatatlan a Fociláz (Fever Pitch) Colin Firth-szel.

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes ajánló! Feszes; bennfentes de nem bennfenteskedő; lendületes, érvelő. Sose olvastam Hornbyt, s talán nem is fogok, de kedvem lenne hozzá ezután.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...