Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. október 30., szombat

A nyitott széfek estje

A Raiffeisen Private Banking különleges – egy estére szóló – kiállítást rendezett csütörtökön. Különleges volt a helyszín, a bank Akadémia utcai székháza mint kiállítóterem, és a válogatott anyag is. A bank a saját értéktárában őrzött, de az ügyfelek tulajdonában levő festményekből válogatott. Ki hitelfedezetként, ki biztonsági okokból helyezi el gyűjteményének értékes darabját, vagy a család féltve őrzött műkincsét a bank hét lakat alatt őrzött széfjeiben. André Kostolanyitól tudjuk, hogy ajánlatos a családi portfolió 1/3-át műtárgyban tartani, de ennek mérlegelése egyelőre kevés magyar család számára jelent gondot.

Tihanyi Lajos: Csendélet

A tárlaton Einspach Gábor művészettörténész kalauzolta végig a meghívottakat. Galimberti Sándor, Rippl-Rónai József, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Tihanyi Lajos, Farkas István, Mattis-Teuch János, Mednyánszky László, Egry József képei néztek le a falról a szerencsés meghívottakra.

Az intézménytől nem idegen a művészet pártolása, éppen most októberben volt 10 éves a Raiffeisen Galéria, amely a kortárs magyar művészeknek igyekszik teret nyitni, illetve a bank saját gyűjteményét is az ő alkotásaikból gyarapítja.

Nem csak szellemi örömöknek áldozhattak a vendégek, mint kiderült a Raiffeisen munkatársai kiváló vendéglátók és egészen jól főznek. Persze aki alaposabban nézte meg a képeket, az visszatérve az asztalhoz már csak a tonhalas sushik hűlt helyét láthatta.

2 megjegyzés:

  1. A felsorolást olvasva felvetődött bennem, hogy vajon a pár évvel ezelőtti remek "Vadak" kiállításhoz kiugrottak-e ezek a képek is a széfekből a Nemzeti Galéria falaira, vagy a tulajdonosok nem osztoznak senkivel a látványban?

    VálaszTörlés
  2. Bevett gyakorlat, hogy ha múzeum kéri a képet, a bank kiengedi a széfből. A Vadakon is voltak ilyenek és pl. ez a Tihanyi is megy Pécsre nemsokára a Nyolcak kiállításra.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...