Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. november 7., vasárnap

Orlando nővé válik

Ezt a fantasztikus arcú földönkívüli jelenséget Derek Jarman Caravaggio című filmjében láttam először, 1986-ban. Rögtön megjegyeztem a nevét. Tilda Swinton.
Ha rajtam múlna, ebben a hónapban minden folyóirat címlapján ő lenne.























Miatta megnéznék minden filmet, amiben csak átmegy a színen.
A rendezők szerencsére sosem elégszenek meg ennyivel, a művész pedig megválogatja kivel dolgozik, ezért minden film, amiben eddig láthattuk szokatlan és nem mindennapi, akárcsak ő.
A skót nemesi családból származó művészi ambíciókat dédelgető lány a katonatiszt apa vezényelte kaszárnyahangulatú gyerekkorból fiatalon Londonba menekült, ahol hamar barátokra talált a társadalom peremén alkotó underground művészek csoportosulásában és Derek Jarman múzsájaként számos rövid-, majd nagy játékfilmben játszott. Az 1994-ben AIDS-ben elhúnyt filmes művészi hagyatékát azóta is ő kezeli és népszerűsíti a világban. Tilda Swinton sosem törekedett mainstream babérokra, a különleges, a szokatlan keresése volt vezérelve s ebből számos filmművészeti gyöngyszem született a közreműködésével, gyakran addig ismeretlen női rendezők kézjegyével, mint Susan Streitfeld Female Perversions (1996) és Lynn Hershman Leeson Ada (1997) majd  Teknolust (2002) című munkája, amelyekben kivétel nélkül unkonvencionálisan gondolkozó és cselekvő női alakokat testesít meg. A nagyközönség felé először Sally Potter Virginia Woolf
Orlando című fenomenális regényéből készült adaptációja volt az első lépés. Aki szereti a könyvet, nem biztos, hogy elégedett ezzel a verzióval, Swinton miatt azonban abszolút érdemes megnézni. A titkos tipp kategórájából Danny Boyle  Partja emelte ki végképp, ahol Leonardo DiCaprio és Robert Carlyle voltak a partnerei. Az átütő sikert a Michael Clayton, Tony Gilroy 2007-es darabja hozta meg George Clooney oldalán, ahol a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar díjat abban az évben neki ítélte a zsűri. Hollywood azóta is próbálkozik, több kevesebb sikerrel, mert a színésznő állítása szerint a legtöbbször olyan filmekbe hívnak, amik nékülem is működnek. Európa így is leköti minden energiáját; 2009-ben ő volt a Berlinale zsűri elnöke, a napokban  az európai mozikba kerülő filmjét  az I am Love-ot pedig saját bevallása szerint már Luca Guadagnino rendező főiskoláskora óta tervezik. 
Most egy jómódú olasz családba beházasodott orosz nőt játszik, aki beleszeret fia szakács barátjába.
Tilda Swinton élete a valóságban sem hasonlít senki máséhoz. Két férfi játszik fontos szerepet az életében; a 32 éves német Sandro Kopp, aki folyamatosan jelen van az életében és ikrei apja a 70 éves brit John Byrne, akivel jó barátságban nevelik gyerekeiket. Mindketten festők.
Hogy mennyire lehet szeretni ez a nőt, álljon itt bizonyítékül két portré Byrne-től és Kopp-tól.
























Tilda Swinton november 5-én lett ötven éves.

3 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem Tilda Swintont. És magyar vonatkozást (a Tarr Béla-filmet, A londoni férfi) se felejtsük el.

    VálaszTörlés
  2. ... amiről nem is tudtam. Köszönöm a tippet,
    van itt egy jó kis videotéka, ahol van Tarr Béla is, a hétvégén megvizsgáljuk a kérdést.

    VálaszTörlés
  3. Jó, hogy ezt így összefoglaltad, köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...