Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. február 12., szombat

Elfelejtett könyvek, harmincas évek



Hány könyvet ismer az olvasó a magas irodalomból, aminek az első mondatában szerepel a strici szó? Na ugye. A könyv, amit ajánlok, e mondattal kezdődik: Hogyan lesz az ember strici? A címe ezzel szemben: Megbízható úriember, szerzője Szobotka Tibor. Ezt a regényt nem lesz könnyű megszerezni: könyvesboltokban nem kapható, valószínűleg a barátok könyvespolcán is hiába keressük, antikváriumban vagy könyvtárban érdemes próbálkozni. Amit én olvastam, az 1970-es kiadás, könyvtári példány.
Szobotkára Szabó Magda hívta fel a figyelmemet. A hosszú életű írónő sokszor, sok fórumon megírta, elmondta, méltatlanul mellőzték a férjét, Szobotka európai rangú író, aki több figyelmet érdemel. Még könyvet is írt férjéről.
A Megbízható úriember elolvasása után én is azt mondom: ezt a könyvet illene legalábbis újra kiadni. Nagyon kellemesen olvasható, szórakoztató regény (én másfél nap alatt bekaptam a négyszázsok oldalt), amit az olvasó végig igényes, szép, kerek, iróniával folyamatosan átszőtt mondatokban vesz magához. Szimpatikus hős ugyan nem szerepel benne, de az elbeszélő, a nők kegyeiből hol jól, hol rosszabbul élő strici 1938-39-es kalandjai a világháború felé rohanó Európát ábrázolják. A kötet egyetlen döccenője az egyes szám első személyű elbeszélés. Gontran Alfréd maga meséli el történetét, ami furcsa annak fényében, hogy a fél- és illegális világban ténykedő fickó nem szeret beszélni magáról. Okkal. Másfelől így sokkal ütősebb, hogy Gontran szájából halljuk, hogyan kel fel hajnalban zokszó nélkül szeretője ágyából, hogy a nő nyugodtan felhozhassa kuncsaftjait. Még örül is, végre pénz áll a házhoz. A fickó nem erkölcstelen: teljesen kívül áll a törvények, szokások világán, még a betyárbecsület is idegen tőle. Nem tagadja, utál dolgozni, mégis arról ábrándozik, hogy a társadalmi változások majd zsíros vezetői álláshoz juttatják. Úgy tűnik, a fasizmus közel hozza Gontran Alfréd álmát…
Többé-kevésbé stricik a Budapesti kaland főszereplői is. A milliomos ugyanis nem saját építészi, hanem férfiúi erényei révén csöppent be neje építész-vállalkozásába. Ellenfele, a szürke kishivatalnok pedig saját húgát használja csalinak, hogy magának is szakíthasson valamit volt osztálytársa gazdagságából. Ez a maga idejében nagy sikerű könyv kicsit előbb, a nagy gazdasági válság idején játszódik, s kevésbé felejtődött el: pár éve újból kiadták. Körmendi Ferenc regénye egy generáció pontos portréja: azoké, akik kamaszfejjel részt vettek az első világháborúban. Két főhőse, Kádár és Kelemen kétféle életutat képvisel: Kádár Bécsbe, Londonba, majd Dél-Afrikába kerül, megismerkedik kora szellemi áramlataival, az anarchizmussal, freudizmussal, végül milliomos vállalkozó lesz. A regény legerősebb része az ő hányattatásainak leírása. Kelemen itthon marad, a kishivatalnokok korlátolt életét éli, a „havi kétszáz fixszel”. Mikor a kőgazdag volt osztálytárs hazalátogat, régi barátai megrohanják… A könyv második fele nyúlósabb, mikor a Kelemen-húg kísértésének kitett Kádár belső monológját hallgatjuk. A kötetet mostanában Olaszországban újra felfedezték.
Szobotka Tibor: Megbízható úriember. Magvető, 1970. 424 oldal
Körmendi Ferenc: Budapesti kaland. Agavé, 2006 424 oldal
(A kép: Ernst Ludwig Kirchner: Utca c. festménye)

6 megjegyzés:

  1. Bennem is sokszor felvetődött Szabó Magda kapcsán, miért nem adnak ki,- ha másért nem, legalább híres feleségére való tekintettel - végre Szobotka Tibort, hogy az olvasó végre maga dönthesse el, kinek volt igaza; Szabó Magdának, aki olyan nagyra tartotta férje művészetét, vagy az akkori kultúrális vezérkarnak, hogy távol tartotta Szobotkát potenciális közönségétől? Ha találkozunk, szívesen kölcsön kérném a könyvet.
    (lelkiismeretes kölcsönkönyvissszaadó vagyok!)

    VálaszTörlés
  2. Az antikváriumokban tényleg lehet kapni Szobotkákat, én sokszor látom. A hivatalos vélemények és Szabó Magda szerint is ez a legjobb regénye.

    VálaszTörlés
  3. Késő, anyósom vette ki nekem a könyvtárból, már visszaadtam... de netes antikváriumban is lehet keresgélni.

    VálaszTörlés
  4. Egy figyelmes rokon jóvoltából a nyaralás első hetét Gontran Fred történetével töltöttem.
    Ehhez fogható (de jóval hosszabb) élményben utoljára Jonathan Littel Jóindulatúak című könyvének olvasása közben volt részem. Igazi nagy irodalom, vérfagyasztó fejlődéstörténettel, amit a mai történelmi helyzet még hátborzongatóbbá tesz, hiszen ilyen figurák, ha nem is kokrétan, de alapvető jegyeikben mai is köztünk élnek.

    VálaszTörlés
  5. Én most kezdtem el olvasni, és nagyon nehéz letenni!

    VálaszTörlés
  6. Ma fogom befejezni. Fred mar visszakerult Pestre, ugy izgulok erte. Addig is le a kalappal Szobotka elott.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...