Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. február 26., szombat

Fapados könyvbemutató a KOGART-ban


Vigyázat, a cím cseles és félrevezető! Valójában csak a könyvkiadó neve Fapadoskonyv.hu, a könyv, amit most ők adtak ki újra – Passuth Krisztina: A nyolcak festészete –, nagyon is első osztályú, az 1967-es kiadás kicsit átdolgozott változata. A könyv aktualitása, hogy jelenleg is tart Pécsett a Nyolcak című centenáriumi kiállítás, ami mégsem március közepéig, hanem egy hónappal tovább látogatható.

Passuth Krisztina művészettörténész, Budapesten született 1937-ben. Passuth László lánya. Az ELTE-n végzett művészettörténet–történelem szakon, 1987-ben a Sorbonne-on szerezte meg a doktorátust. 1962–1966 között a Magyar Nemzeti Galériában, 1966–1977 között az Szépművészeti Múzeum grafikai osztályán dolgozott, majd a modern osztályt vezette. Az 1970-es évek végén Franciaországba emigrált. Dolgozott a párizsi Pompidou Központban és a Párizs Város Modern Művészeti Múzeum könyvtárvezetője is volt, számos kiállítást rendezett. 1992-ben települt vissza Magyarországra. Az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének professzora. 2001-ben Németh Lajos-díjat, 2010-ben Széchenyi-díjat kapott. Férje Kemény István, a neves szociológus volt.

A könyvbemutató február 25-én volt a KOGART-ban. A kiadó egy kis 5x6 cm-es minikönyvvel is kedveskedett a hallgatóságnak.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...