Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. február 23., szerda

Hétvégén Oscar-díj átadás

Mióta nem fél év elteltével jutnak Európába az Oscar-díjra jelölt filmek, sokkal tájékozottabban lehet izgulni a díjátadás nézése közben. Idén kéttészakad a szívem, mert több kategóriában is versenyzik egymás ellen a két favoritom, az Eredet és a Király beszéde.
Ezutóbbit a hét végén néztük meg kedvenc művészmozinkban, ahova újabban rendszeres járunk, mert rájöttünk, hogy itt nem kell kivárni, míg végre mindenki zajosan megeszi végre a csipszet és  mobiltelefon sem csörög vetítés közben.
Friss az élmény tehát, ezért melegen ajánlom mindenkinek a filmet.




Több okból is rendkívüli ez a mozi. V. George, akit a család és barátai számtalan keresztneve egyikén Bertie-ek neveztek,
II. Erzsébet, Nagy-Britannia jelenlegi urlakodójának édesapja volt, tudjuk tehát a valósághoz kötni a történetet. Mint olvastam, a legendás Queen Mum - Vilmos herceg dédmamája-, áldását adta a forgatókönyvre, de kikötötte, hogy a filmet csak halála után csinálhatják meg. A történetben minden szereplőt kijáró tisztelettel, de nem alattvalói alázattal ábrázolnak, hús-vér emberek, valódi problémákkal, hátborzongató történelmi helyzetben. A színészek egytől egyik remekül alakítanak s nem véletlen, hanem nagyon is megérdemelt lesz, ha Colin Firth megkapja az arany szobrocskát vasárnap a király főszerepéért, Helena Bonham-Carter és Geoffrey Rush pedig briliáns mellékszereplőként a másik kettőt is, nem beszélve a többi, rekormennyiségű jelölésről (összesen 11, ha jól számoltam).
Ha ma el is tekintek a  tőlem megszokott ömlengéstől a jeles színészek iránt, annyit azért muszáj megjegyeznem; ahogy Colin Firth filmről filmre a szemünk láttára nőtte ki magát az egyik legjelentősebb kortárs színészegyéniséggé, az megérdemel egy tanulmányt egyszer.
És a dadogásról: aki képes problémamentesen kifejezni magát, eddig nem is gondolt bele, milyen átok lehet ez. Úgy tudom, sok dadogónak igazi hitet adott ez a film. Ez a tény önmagában is megérdemel
egy díjat, mert a művészet ami a kis résekbe is bevilágít, nagy dolgokat tud tenni az árnyékban kuporgó, rettegő emberekkel. Ezt sosem szabad szem elől téveszteni.

8 megjegyzés:

  1. És azt felfedezted, hogy a nyelvtanár feleségét Jennifer Ehle játszotta, aki annak idején Mr. D'Arcy nagy szerelme volt? Úgy drukkoltam, hogy a herceg ráleljen a konyhában a Hamupipőkéjére és elhagyja érte Helena Bonham Cartert, akit egyébként szintén nagyon csípek. :)

    VálaszTörlés
  2. Churchill meg Patkányfarok volt a Harry Potterből. :-D

    VálaszTörlés
  3. Ez a Churchill-alakítás amit a filmben láttunk, a "leggyengébb láncszembe" is beillene!
    Egyébként a film az amerikaiaknak nagyon fog tetszeni, nálunk Európában ez csak egy átlagosan jó film.

    VálaszTörlés
  4. Teljesen egyetértek, nem ez volt Timothy Spall eddigi legjobb alakítása. Indeed. Szerencsére
    nem volt ideje teljesen megmérgezni a kását.
    Azt viszont nem gondolom, hogy ez egy átlagosan jó film. Az átlag azért nem mind ilyen, szép lenne, de én nem merem állítani ex cathedra, hogy az európai film a magas minőségi kategóriája. Momentán nem jut eszembe semmi, ami meggyőzne az állításodról, de nyitott vagyok egy általad összeállított lista szemrevételezésére. A Single man (Tom Ford divattervező első filmje), amiben Firth-t például legutóbb láttuk tavaly, olyan lélegzetelállító nagyszerűség, ami aztán végképp semmi földrajzi kategóriába nem fér be, csak a sajátjába:igazi elgondolkodtató, katartikus élményt okozó alkotás.
    Én inkább ebben gondolkoznék továbbra is, de vitatkozhatunk. ;-)

    VálaszTörlés
  5. Arra gondoltam, hogy ezt a szerepet sok európai színész el tudná játszani legalább így. Persze ennyire jóképűt nem tudok mondani!
    De a sok bába között ne feledkezzünk el Geoffrey Rushról sem, sajnálnám ha Firth széles vállai elhomályosítanák az érdemeit.

    VálaszTörlés
  6. :)) Úgy értem, más eu. színészek is képesek erre, és ettől az USA-ban persze elájulnak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...