Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. február 2., szerda

A pillanat tökéletesítésének szépsége



Ti hogyan viselkednétek, ha minden nap ugyanazt kellene átélnetek és amin változtatni lehet, az csak a saját viselkedésetek?
Azért kérdezem, mert ma, február 2-án Kanadában és az Egyesült Államokban mormota-nap van.
Erről a napról mit sem tudnánk, ha 1993-ban nem készül róla el az Idétlen időkig című film Bill Murrayvel a főszerepben.
Phil Connors enervált televíziós időjárásjelentőt a kimondhatatlan nevű kisvárosba, Punxatawneyba küldik, hogy megnézze, meglátja-e az árnyékát Punxatawney Phil a mormota, ami azt jelenti, hogy jöhet a tavasz vagy álmosan alszik-e tovább, ami a hosszabítást jelenti.
Hosszú utazás, unalmas kisváros, ellenszenves kollegák.  Phil Connors csak szabadulni akar.
De nem tud. Mert a hazaindulás reggelén az előző nap kezdődik megint. Sony és Cher I got you babe szólal meg a vekkerrádión újra és újra.
Phil miután túlteszi magát a kétségbeesésen, felfedezi a végtelen ismétlődésben rejlő lehetőségeket és elkezdi finoman hangolni a napjait.
Tud mindent előre, így fel tud készülni mindenre, megtanul zongorázni, türelmes és szeretetre méltó lesz és mire végre eljön a másnap, kompletten új emberként utazik haza.
Bill Murray - akit azt hiszem a legtöbben a Szellemirtókban ismertünk meg- olyan, mint egy jó bor. Minél idősebb, annál jobb. Lakonikus arckifejezését az utóbbi években remeknél remekebb filmekben élvezhettük. Annak ellenére, hogy Sophia Coppola Elveszett jelentés, Jim Jarmush Hervadó virágok vagy Wes Anderson szenzációs munkái az Okostojás (Rashmore) az  Édes vizi élet, a Darjeeling Limited nem tömegfilmek, azoknak, akik ráéreznek ennek az egyéni fickónak a stílusára, nem hagyják ki egyetlen munkáját sem.
Ami pedig Punxatawney Philt illeti, ma megpillantotta az árnyékát, úgyhogy lassan eldobhatjuk a télikabátunkat.

2 megjegyzés:

  1. Emlékeztek? Az Aranyoskámban is szerepelt, ő volt Hoffman drámaíró lakótársa, valószínűtlenül ifjan és szinte jóképűen:-)

    VálaszTörlés
  2. Fúú, ezt majd figyelni fogom, ha újrajátszák a tévében. Köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...