Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. május 26., csütörtök

Julcsi és az önállóság

– Képzeld! Ez a könyv is egy kollégiumban játszódik, igaz, nem mostanában, hanem a háború alatt, a negyvenes években.
– Tényleg? Akkor elolvasom – mutattam némi érdeklődést, bár nehezen tudtam levenni a szemem a lábamról, azt nézegettem ugyanis, hogy mutat rajta az új edzőcipő. Abban sem voltam biztos, hogy olyan nagyon érdekelne, mi történt ötven-valahány évvel ezelőtt abban a könyvbeli kollégiumban, amikor foglalkozhatok azzal is, hogy mi történik most a miénkben.


A 13 éves Homonnai Julcsi, kosaras kollégista Szabó Magda Abigél című könyvét kapja ajándékba magyar szakos tanárnő édesanyjától.
Egy éve lakik a kapornaki sportkollégiumban és mint ebben a korban mindenki, kislány még, de már gyakorolgatja a repülést a frissen kapott önállóságban.
Turbuly Lilla ellenállt a korszellem kísértésének és színes borítójú, a valóság showk pongyola nyelvezetén megírt csajos történet helyett a pöttyös könyvek régimódi történetmesélő stílusát választotta. Hogy jelen időben vagyunk vagy sem, azon az események sodrában először nem is gondolkodunk, amikor azonban szemünket megrezzenti az ugrifüles meg a spekulál szavak és a főhősnők gatyába ráznak valamit, azonnal gyanút fogunk. Legkésőbb a kazettás magnó megjelenésekor regisztráljuk; visszacsusszantunk a kilencvenes évekbe. Kollégiumi történet minden korban írható és Szabó Magdánál a történelmi helyzetből adódóan értelemszerűen vakmerőbbek a kalandok, mint a Zalai-dombság lankáin, de a pöttyös könyvek barátai így is kedvvel fogják olvasni a Keszeg Ágnes korszerű, mégis időtlen rajzaival illusztrált új, az Ünnepi Könyvhétre megjelenő kötetet, melyben saját idétlenségük és szeleburdiságunk köszön vissza személyes élménytárunkból.


Turbuly Lilla Stuttgartban játszódó debütáló könyvével a 2006-os Eltévedt Holddal mindjárt díjat nyert a Nők Lapja irodalmi pályázatán és ebből a lendületből egy évre rá megszületett az Üveghold is.
A írónő bírói múltja inspirálta „holdas“ kisregényekeket mindjárt két verseskötet követte, a Titkosírás és a Szélrosta 2008-ban,  termékeny szerzővel van tehát dolgunk, aki szívesen feszegeti határait különféle műfajokban, amelyeket összeköt már az összetéveszthetetlenség irányába tartó olvasmányos stílus.

A Kosársuli klasszikus lányregény és mint ilyen, még sokáig nem fog kimenni a divatból, akárcsak a többi pöttyös könyv, amiket olvasott mamánk, elmélyültünk benne mi meg a lányaink s talán szórakoznak rajta még az ükunokák is.
Ez majdnem olyan biztos, mint az, hogy Ha Linda nem dobja be azt az utolsó kosarat, nekünk se sikerül.

A Kosársulit június 4-én szombaton 18 órakor az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényén a budapesti Vörösmarty téren lehet dedikáltatni, a vidéki olvasók pedig Soprontól Szegedig
iskolákban, könyvtárakban és könyvesboltokban találkozhatnak  Turbuly Lillával.
Pontos dátumok itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...