Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. december 1., csütörtök

Mikulástól Mikulásig Rakovszky Zsuzsával

Kedden a Susannicon két szerzője is jelen volt a Petőfi Irodalmi Múzeum egy jeles rendezvényén, az „X beszélget Y-nal” sorozat novemberi folytatásán. Ezúttal Rakovszky Zsuzsával beszélgetett Szabó T. Anna. Rakovszky Zsuzsának 18 óra 20 perckor el kellett rohannia, hogy elérje a soproni IC-t, a Susannicon egyik szerzője ugyanekkor szintén szaporára vette, hogy elérje az aznap este soros színházi előadást, így a személyes találkozás ezúttal elmaradt, de a sietős szerző (e-mailben) megígérte a maradósnak, Edinának, hogy röviden beszámol az aznap este hallottakról a Susannicon olvasóinak.

És hogy mi mindent tudtunk meg Szabó T. Anna kérdései nyomán Rakovszky Zsuzsától Rakovszky Zsuzsáról?

Hogy maga sem tudja, mi a nagyobb trauma: gyerekként megtudni, hogy nincs Mikulás és Húsvéti Nyúl, vagy felnőttként attól félni, hogy ez traumát okoz gyermekünknek. De inkább az utóbbi.

Hogy néha sír verseken (de nem sírverseken, bármennyire is ezt javasolja e sorok írójának a helyesírás ellenőrző program), egy bizonyos versen viszont mindig, ez pedig Jékely Zoltán elhagyott kutyáról szóló költeménye. (A címét majd kinyomozzuk.)

Hogy neki is van kutyája, Bagó, egy hatalmas briard, aki, miután megunta, hogy a teraszról a szomszéd macskáját ugassa, legszívesebben egyfolytában játszana, eltérítve író gazdáját a számítógéptől.

Hogy mostanában már a verseit sem füzetbe, hanem számítógépbe írja, és a rendkívül nyakatekert nevű „Versek” file-ba menti.


Hogy a saját könyvei közül legjobban A hullócsillag évét szereti, talán mert ez a leginkább önéletrajzi műve.

Hogyha lenne rá lehetősége, a gyermekkorába bármikor visszamenne, más életkorszakaiba viszont nem.

Hogy van egy kevéssé ismert gyerekverskötete is, a Füvészkönyv gyermekeknek, amit a soproni Artemisz Kiadó adott ki, és amiből fel is olvasta a kányabangitáról szóló verset.

Hogy középiskolás korában matek- és magyartanára egyaránt azt remélte, hogy az ő tantárgyát választja a továbbtanuláshoz. A vetélkedés eredménye közismert.

Hogy Tibor fia ugyanígy sokáig hezitált a bölcsész és a fizikus pálya között. Egyelőre az utóbbi áll nyerésre.

Hogy jelenleg verset is, novellát is, regényt is ír. Hogy utóbbit mikor olvashatjuk, arról még fogalma sincs.
 Hogy a Szabó T. Annától kapott mikulásvirág hogy vészelte át a vonatozást, arról nem tudok beszámolni, de arról még igen, hogy így, Mikulás táján, az est A hullócsillag évének azzal a részével zárult, amelyben egy gyerekkori Télapó-ünnepségről ír a szerző, no meg egy gyanúsan rumszagú Mikulásról.

7 megjegyzés:

  1. "Hogy néha sír verseken (de nem sírverseken, bármennyire is ezt javasolja e sorok írójának a helyesírás ellenőrző program)." - hát én ezen jót nevettem!
    Hanem ezzel a Bagóval el kéne beszélgetnünk, a soproni rajongók pedig osszák be, hogy ki, mikor fogja sétáltatni. Mindannyiunk érdekében.

    VálaszTörlés
  2. Hihetelen büszkeséggel tölt el, hogy ilyen remek szerzői vannak a Susanniconnak, nagy élvezettel olvastam a beszámolót. Az én kedvencem a Kígyó árnyéka!

    VálaszTörlés
  3. A képen még nem Bagó, hanem elődje, Brúnó látható, de kiköpött így néz ki Bagó is, mondhatnánk, egyik kutya, másik eb. :)

    VálaszTörlés
  4. Hát Bagót azért nem olyan egyszerű sétáltatni!
    Hatalmas és tiszteletet parancsoló állat. Egyszer megsimogattam a fejét, mire ő barátságosan rágcsálni kezdte a karomat. Zsuzsa közben telefonált én meg egyre inkább kezdtem rosszul érezni magam, pedig van némi tapasztalatom kutyaügyekben.
    Nagy megkönnyebbülés volt, amikor a gazdi megjelent a színen és elvonta az eb figyelmét.

    VálaszTörlés
  5. Látod, csak az egyik karodat nyújottad, de máris az egész Éva kellett volna neki!
    Macskát az íróknak! Azt maximum egész nap ugatja a szomszéd (író?) kutyája, de az alkotási folyamatba nem zavar bele. Mondta is Rakovszky Zsuzsa, hogy ő alapvetően macskás, de hát a gyerek...

    VálaszTörlés
  6. Egy kedves olvasónk, aki nem véletlenül pont mellettem ült a PIM-ben, üzeni, hogy az "Elhagyott kutyánk elégiája" című vers a sírós vers.
    http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/JEKELY/jekely00001/jekely00017/jekely00017.html

    VálaszTörlés
  7. Tudtam, hogy nem nyugszunk, míg meg nem találjuk! Köszi Edina!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...