Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. szeptember 14., péntek

A Bélyegmúzeum rejtett kincsei

A budapesti Hársfa utcai múzeum nemcsak cakkos szélű kis papírkákat őriz nehezen húzkodható tárlókban, hanem szorgos munkatársaknak álcázott remek művészeket is, akik a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a hétvégén kibújnak rejtekükből s kis kiállítás keretében meglebbentik a fátylat titkos képességeikről.
Csete Mónika, Halász Alexandra és Czeglédi Gábor magasan képzett művészek a legszenvedélyesebb fajtából.



Csete Mónika, akiről a Susannicon posztjaiban meséltünk már, 2006 óta dolgozik a Bélyegmúzeumban, ahol 2010-től gyűjteménykezelő muzeológus.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre járt, ahol 2010-ben grafika, egy évre rá pedig tanár szakon diplomázott. (Diplomakönyvéről itt írtunk).
Fest, illusztrál és művészkönyveket készít.
Munkáival világszerte számos kiállításon és pályázaton szerepelt már, rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi projekteken. Legújabb festményei egy Ausztráliából kapott felkérést nyomán készültek egy melbourne-i akusztikus zenét játszó együttes, a Sevenhearts The Story of Three  (Hármunk története) című  nagylemezéhez.
Honlapjukon már látható a turné plakátja Mónika festményével.

Nem nehéz kitalálni, ki az a három, akikről a szimpatikus duó zenéi szólnak.

Halász Alexandra 16 éve gyűjteménykezelő a múzeumban. Nagyméretű selyemfestményeit több egyéni kiállításán mutatta már be, számos pályázatot nyert természetfotóival  és ékszereket is készít nemezből.


Czeglédi Gábor kiállításkivitelező és dekoratőr a Képzőművészeti Egyetem sokszorsító grafika szakán diplomázott König Róbert osztályában 1995-ben, majd elvégezte a Pénzjegynyomda grafikai iskoláját, ahol Vagyóczky Károly, - nem kevés magyar bélyeg és bankjegy tervezője - volt a mestere. A nyomdában maradva bankjegyeket és bélyegeket metszett. A hagyományos rézmetszés különféle technikáival komponált alkotásain kívül rézmetsző szoftverrel készült portréit válogatta erre a tárlatra.















Az alkotó munkatársak kiállítása szeptember 15-től 23-ig nézegethető.

A Szakrális Művészetek Hete témához kapcsolódva 15-én és 16-án,  11 és 14 órakor Szent István alakja a bélyegen címen a múzeumban tárlatvezetés is lesz, melynek keretében megtekinthetők az István királyt ábrázoló bélyegek s azok eredetijei is.

3 megjegyzés:

  1. Klassz ez a múzeum! És milyen jó az új design!:)

    VálaszTörlés
  2. Nahát, micsoda meglepetés, kettő is! Tudtam az alkotókról, de nem láttam munkát csak Mónikától... és az új arculat...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...