Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. szeptember 8., szombat

Radnóti Miklósné születésnapjára

Vas István Fifiről
16-os lakás: dr. Radnóti Miklós

"Radnótiék – mondtam. Igen, mert ilyenkor többnyire Fifi is ott volt. És ha valaki netán azt kérdezné: mikor is fogant a mi barátságunk? nem felelhetnék mást: amikor még hírét se hallottam Radnótinak, és nem ismerte még Fifi sem, aki elérhetetlen, tündéri szőkeségében ott körözött előttem a városligeti jégpályán. Mindenképpen Fifi volt az összekötő kapocs közöttünk (…)

…a várkisasszonyi legendának volt kézzelfogható alapja is: az a svábhegyi, pontosabban és ahogy Radnóti nevezi verseiben, istenhegyi ház, amelyet Fifi szülei béreltek nyaranta és amelyet – ez s milyen legendás szó – Tündérlaknak neveztek (...). Mi is jó néhányszor megfordultunk itt – még mielőtt Fifi és Miklós összeházasodott és letelepült a Pozsonyi úton –, mindig vasárnap, hol egyenesen odamentünk Fifi hívására, hol meg séta, kirándulás után kötöttünk ki az istenhegyi házban, és az ott múlatott órák az élet jó ízeihez tartoztak (…). Szóval, annak a „madárlátta lánynak” , mindenféle állatok értő patrónájának mutatkozott, akinek az Újmódi pásztorok énekében és a Lábadozó szélben, és aranykontyával, amely újra meg újra fölragyog a Radnóti-versekben, a komor kőfalon emelkedő házban mindenképpen a jószívű, jótékony várkisasszonynak.

(…) Nyárias, kora őszi este volt, nemrég érkezhettünk meg vissza Szentendéről, Radnótiék meg Párizsból – azóta még nem is találkoztunk. Csüggedten ültünk odahaza, nyitott ablakok mellett. Egyszerre füttyszót hallottunk, a hajdútánc motívumát – ez csak nekünk szólhat. Kiléptünk az erkélyre: a gesztenyefa alatt Fifi és Miklós állt.
- Fölmehetünk egy órára? - kiabált föl Miklós mély, de azért mégis mindig érdes, kamaszos hangján.

Ahogy beléptek nyárian és napbarnítottan, vidámsággal, vibrálással, vigasszal telítődött a levegő. Nem tudom, hogy mit csináltunk, miről beszéltünk inkább kettő, mint egy óra hosszat, de énnékem, énbennem ez volt az egymásra találás – nem is: az egyesülés pillanata."

Vas István: Nehéz szerelem 3. : Miért vijjog a saskeselyű? 2. – Bp.: Holnap Kiadó, 2002.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...