Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. szeptember 6., csütörtök

Ars Sacra

Az elmúlt héten kétszer is találkoztam ezzel a logoval.
Az egyik alkalom a Kováts művészcsalád textilművész tagja, Kelemen Katának meghívóján. Fény hozzon... címmel többekkel együtt ma (azaz szeptember 6-án) nyílik kiállítása a Vízivárosi Galériában (Budapest, II. Kapás utca 55.) . Aki nem tudna eljönni a megnyitóra és szeretné látni a kiállítást, nyitva keddtől péntekig 13-18, szombaton 10-14 óra között.

A meghívón érdekes idézet található a művészetről II. János Pál pápától: "Minden igaz művészet a maga sajátos módján az ember és a világ legmélyebb valóságát közelíti meg. Ezért nagyon értékes utat jelentenek a hit horizontján is, ahol az emberi lét és történelem megtalálja teljes jelentését."
Mindjárt folytatom egy másik meghívóval, szintén Kelemen Kata kapcsán, Anyagtörténetek címmel Székely Katival együtt holnap nyílik egy másik kiállítása a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában 18 órakor. Messze van, de talán a nyugat-magyarországi barátok könnyebben eljutnak a megnyitóra.


A másik találkozás az Ars Sacra logoval szintén egy meghívó, egykori kollégám a Néprajzi Múzeumban, Tari János filmes küldte, méghozzá engem erősen érintő témában. A szakrális szobrok pusztulásáról, megmentéséről van szó.
A HEREDITAS Kulturális Egyesülettel kapcsolatos kiállításon eredeti töredékeket és fotókat mutatnak be Tari János és Soós Robert József munkáiból. A kiállítás összefügg a Szakrális Művészetek Hete (nyílik szeptember 15-én, 16 órakor a Vitkovics Mihály utca 12. szám alatt a Hereditas Galériában) rendezvényeivel.
Nehéz valamit mondani akkor, amikor csaknem négy évtizedet tölt az ember műtárgyak restaurálásával, hogy mások is hasonló elhivatottsággal állnak a kérdéshez és készek résztvenni megmentésükben. Példaként álljon itt egy saját felvételem egy szoborról, amelyet ugyan jószándékból, de sikertelenül próbáltak 'megjavítani'. Óriási kérdés: MEGMENTHETŐ?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...