Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. október 23., kedd

A történelem kulisszái között

Mutter
svájci dokumentumfilm 2002 100'(német/magyar nyelven)
Írta és rendezte Miklos Gimes


Mindenkinek az életében eljön a pillanat, amikor meg szeretné ismerni szülei történetét. Van, hogy nem önként, hanem a körülmények kényszerítik rá.
Miklos Gimes svájci újságírót, filmkritikust, dokumentumfilmest édesapja újratemetése Budapesten, 1989-ben.


Gimes Miklóst, aki 1953 után Nagy Imre reformkommunista csoportjához csatlakozott és annak egyik legradikálisabb tagja volt, 1958 júniusában a Nagy Imre elleni koncepciós perben ítélték halálra és végezték ki. Ez a nagyszerű intim film, - anya és fia beszélgetése - bevilágít egy sorsot, egy szerelem históriáját ami más történelmi helyzetben egész másként alakult volna.
Gimes Lucy életében a forradalom dramaturgiai csomópont. A film nem ötvenhat, hanem egy asszony megrázó története, aki hatéves fiával a forradalom bukása után Svájcba menekült, ott családfenntartó móduszra kapcsolt és megpróbált hatásosan működni/túlélni egy új környezetben.

 A  forradalom politikai pillanata elszakíthattalanul összefonódik anyám személyes válságával és épp ez az extrém privát teszi a filmet a közönség számára is érdekessé. (...)
 
Svájcban nem beszéltek a múltról, az újratemetés és az utazás lavinaként temette be anyát és fiút. Akarták vagy sem, újra kellett definiálniuk egymáshoz, Gimeshez, Magyarországhoz fűződő viszonyukat.

Anyám gyakran kérdezte magától:
Mi az ára annak, hogy a helyes oldalon legyünk?
Vannak olyan történelmi helyzetek, amikor ezt a kérdést lehetetlen kikerülni.

A választ mindenkinek magának kell megfogalmaznia. És viselni a következményeket.


2 megjegyzés:

  1. Régóta meg akarom nézni ezt a filmet, főleg azért mert a háromszög másik csúcsát már ismerem Halda Alíz: Magánügy c. fantasztikus könyvéből. Ha még nem olvastátok, tegyétek meg!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...