Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. november 18., vasárnap

Mint vándorfelhők az égen

Felhőatlasz (Cloud Atlas)
David Mitchell 2004-ben megjelent regénye alapján írta és rendezte: Lana Wachowski, Tom Tykwer, Andy Wachowski

Miközben a nyugati kultúrában a reinkarnáció csak misztikus feltevés, a hinduk és a buddhisták generációk óta ezzel magyarázzák a világ menetét. Lelkek jönnek mennek a szamszarának nevezett örök körforgásban, hogy minden újabb életben kiköszörüljék az előzőben ejtett hibáikat, vagy újabbakat kövessenek el.
Akik együtt bűnöznek, együtt tisztulnak. Így lehet leegyszerűsítve megvilágítani a csoportkarma fogalmát.
Olykor belép valaki az életünkbe s azt érezzük, régről ismerjük. De honnan?

Akiben még sosem merült fel különlegesnek tűnő folyamatok következtében valami komplexebb magyarázat, mint a tiszta véletlen, ne pazarolja az idejét a Felhőatlasz megtekintésével. Akit ellenben napokig nem hagyott nyugodni a Mátrix és a mozit elhagyva órákig elmélkedett még a Christopher Nolan Eredet című filmje gerjesztette gondolatokon, arra megint nagy élmény vár.



Tom Tykwer A lé meg a Lola című filmjét egy hónap eltéréssel 1999-ben mutatták be Amerikában a Mátrix első részével. Tykwert és a Wachowski testvéreket különleges szellemi rokonság fűzi össze.

Amikor először láttam a Lolát, azonnal jegyet vettem rá és megnéztem újra -mesélte Lana Wachowski egy német újságírónak.
Harmadszor is megnéztem volna, de akkor már éjfél volt és bezárt a mozi.
Másnap csak a filmről tudtam beszélni. Hirtelen világossá vált számomra, hogy ez a német a világ másik végén ugyanúgy látja az életet, a film lehetőségeit és annak újraértelmezését, mint én.  Lélegzetelállító tempóban világít meg egy mély filozófiai gondolatot. 

Így működtem akkor én is.  A bátyám és én különös, sorszerű kapcsolatban éreztük magunkat  Tommal - akárcsak  a Felhőatlasz szereplői.
És egyszercsak ez a misztikus figura levelet írt nekünk. Mert nagyon izgalmasnak találta a Mátrixot...


Fotó  Chicago Mag.
















Ez volt a kezdete annak a megtermékenyítő művészi együttműködésnek, melyből a grandiózus Felhőatlasz született, melyet november 22-én mutatnak be a magyar mozik.

Nálunk csütörtök óta játsszák és ennek a filmnek a megnézésével nem akartam megvárni, míg bekerül a videotékába.
Napját se tudom már, mikor éltem át utoljára 3 ilyen lebilincselő órát moziban, mint tegnap este.
Az első fél órában látszólag egymástól független történések sorjáznak térben és időben, melyek aztán lassan komplex szövevénnyé alakulnak. Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant és még számtalan jobbnál jobb színész bukkan fel évszázadokat átölelő történetekben nőként, férfiként, fehér emberként, ázsiai és fekete szerepekben.
Földlakók, földönkívüliek és klónok keresik azonos hullámhosszon a magyarázatot a lét értelmére.
Mi a jó és mi a rossz, mikor cselekszem helyesen, mikor kell felülemelkednem gyávaságomon? Mi is a szabadság? És mit jelent ez annak, aki rabságra születik? Mit ér a döntés szabadsága annak, akinek megölték a szeretteit?  És miben áll a felelősség, amivel embertársainknak tartozunk a tetteinkért? Mit jelent, ha véget ér egy emberi élet? Becsukódik egy ajtó, hogy kinyíljon egy másik?


 A Felhőatlasz fundamentális és nyugtalanító gondolatokat ébreszt a nézőkben, mint annak idején a Mártix trilógia, a V, mint vérbosszú s ugyanúgy végiggondoltatja velünk tér és idő összefüggéseit, mint a Lola és a lé.
Einstein élvezné.

1 megjegyzés:

  1. Jaj de jó, köszi szépen ezt az ajánlót! Holnapra van jegyem nekem is rá, és már várom, főleg így, hogy ezt elolvastam:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...