Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2013. augusztus 29., csütörtök

Hogyan építsük be életünkbe a képzőművészetet?

S. Nagy Katalin: Képzőművészet és kommunikáció
Typotex 2013


S. Nagy Katalin  a Typotex Képfilozófiák sorozatában megjelent kötete tankönyv.
A Műszaki Egyetem kommunikáció szakos hallgatóinak készült, de ajánlható mindenkinek, akit érdekel, hogyan tegyük a műélvezetet életünk részévé akkor is, ha nem vagyunk alkotó emberek.

Akik rendszeresen olvassák S. Nagy Katalin  képelemző  esszéit az Arnolfini Szalon felületén, most mélyebben betekinthetnek 20-30 ezer év művészettörténetébe, s a szerző vezetésével végigjárhatják az emberi érzelmek ábrázolásának fejlődését az őskortól napjainkig. Elgondolkodhatnak rajta, mit jelent a szemek játéka, a tekintet iránya, hogyan fejezhető ki az érzelem direkt és szubtil módon a műalkotásokban?

Gyerekkorunkban még rendszeresen festünk, rajzolunk, aztán már csak unalmunkban firkálgatunk értekezleten vagy telefonálás közben a lap csücskére. Pedig ha elmélyülünk egy művészeti albumban, fényképezünk a nyaraláson és felvételeinket albumba rendezzük, vagy kivágunk egy képet az újságból és felragasztjuk a falra, hogy nézegessük, nem csinálunk mást, mint kommunikálunk magunkkal és a világgal. És ebben senki sem különbözik az ősembertől, aki felfestette a mamutot a barlang falára, de Picassotól sem, aki egész életén át képekbe öntötte a gondolatait. A műélvezet, akárcsak az úszás, megtanulható. És megment a vízbefúlástól.
Különféle mélységű vizekben.

Recenzióm a könyvről az Arnolfini Szalonban.
S. Nagy Katalin visszaemlékezéseiről itt olvashattok a Susanniconon.

3 megjegyzés:

  1. Ezt be kell majd szereznem, köszönöm az ajánlót! :)

    VálaszTörlés
  2. "megment a vízbefúlástól" - de jó lenne! Ezért is hasznosak az efféle blogok, meg könyvek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...