Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2013. október 31., csütörtök

Prága; Praha; Prague 2#; Házsarkok

Amikor Prága épületeiről kellene szólni, az ember komoly problémákkal kerül szembe. A Prága útikönyv (Szombathy Viktor: Prága, Panoráma, 1971) csak a legfontosabbak közül 407 tételt sorol fel. Mondjuk ötven szól a szobrokról, parkokról, egyebekről, akkor is marad kicsit több, mint 350. Melyiket és milyen szempont szerint lehetne kiválasztani. A bejegyzés címében a 'házsarkok'  talán már jelez valamit.
A cseh lelki alkatot -a szláv lágyság mellett- úgy fogalmaztam meg, hogy a jókedvű optimizmus jellemző rájuk. Előhozakodhatnék Svejkkel, vagy Hraballal és sorolhatnám még, de mi köze ennek az épületekhez? Ha nem is mindegyikben kívül, akkor belül, de azokban is megjelenik. Nézzünk rá mindjárt egy példát:

Élnék egykori idős, raccsoló, kedves kolléganőm szavaival a 'centjrális konstjrukciós elrjendezés' nem a legjellemzőbb vonása ennek a háznak. Az oromzatnál még működik a szimmetria, de alul már egészen érdekesen tolódnak el az ablakok, de az utóbbiakhoz képest a földszint ablaka, ajtaja sincs egyvonalban. Ez nem kritika, nyilván ők is elfogadták, semmi gondjuk nem volt vele. Nagyon kedvelem az emberközpontú egyszerű gondolkodást.

Ha valaki azt hinné, hogy találtam egy kivételt, téved! Gondoljon csak Szentendrére. Nagyon sok ilyen van. Lányommal hosszú sorozatokat tudnánk összeállítani a Prágában készült fotókból. Ez a fal nem derékszögben törik meg, a jobbra csúszott ablakot egyensúlyozza felül a baloldalra elhelyezett ablakfülke. Egyik sincs középen. Elgondolkodtató, mi lehet az oka.

Nézzünk egy másik példát! Természetesen ez az ajtónyílás sincs középen. A zsanér sem a szabad oldalon van, hanem a falnál szorosan. Az vasajtó nagyon tetszetős, szépen karbantartott. Prágára amúgy mindenütt jellemző is az épületek gondos felújítása. Fel is tűnt, csupán egyetlenegy még felújításra váró régi épületet találtunk az egész Óvárosban.

Természetesen más okok is közrejátszanak miért alakult így. Érdemes szemügyre venni Prága térképét. Az utak az élet követelte szükségek szerint, mondhatnám spontán alakultak és ez nem ellentmondás. A Moldva kanyarulatában fekszik, az onnan induló utcák csak rövid távon egyenesek, rögtön elkezdenek tekeregni valamelyik tér irányába. A terekbe -ritka kivétellel- legalább öt utcácska fut, majd célbaveszik az Óváros főterét. Európa fő kereskedelmi utjai vezettek át minden időkben Prágán, ezért minden kisebb-nagyobb tér történetében a piac játszott szerepet. Jól mutatja ezt a körülöttük álló, sok, hosszan árkádos házsor, csodálatos régi portálokkal (sorrakerülnek majd!).

Az utcák szélessége rövid távon is megváltozik, a mellette lévő házak vagy követik az irányát, ha hajlik azt is, de jellemzőbb, hogy lépcsőzetesen csaknem kiérnek az utcára, majd elfordulva kis terek képződnek. Egész különös ilyen járdán közlekedni, hol alig férsz el a háztól, hol egy kis térre érsz. A képen középen a Falhoz-épült Szent Márton templom gótikus épületéből látszik egy rész.

Általában egy házsaroknál utca következik, de nem így Prágában. Ott egy másik ház van, más irányban. Az sem probléma, ha belóg a másik elé (mégha az akár egy csodálatos templom is). A Városháza oldalához ér a román kori alapokra 1610-ben épült reneszánsz U minuty (a Perchez) épület, homlokzatát sgrafittók díszítik. A két épület találkozásánál kialakult kis bensőséges térnél étterem, söröző van. A járdákat, mint itt is -és szinte mindenütt- nem aszfalttal, hanem kis, mintára kirakott, világos-sötét kockakövekkel borítják. Nem utolsó szempont, hogy az eső nem áll meg rajta, hanem visszajut a földbe.

Az Óvárosi tér túloldalán a sarok szintén egy másik épülettel találkozik. A Kőharangos ház barokk homlokzatát lebontották, így a purizmus szellemében az eredetileg középkori gótikus épületet állították helyre. Földszintjén egy csodálatos kis, freskókkal díszített kápolna található. A műemékvédelem első időszakában a puristák elve, hogy az első állapotot állítsák helyre (mint nálunk a Mátyás templomot), nem törődve a későbbi -esetleg hasonló értékű- átalakításokkal, épületdíszekkel. Tapasztaltam, hogy Prágában általában ez szerencsésen sikerült. Most kiállítóhely az egész épület, a modern kiállítás mellett meglepőek a termek belsejében megmaradt gótikus részletek.

Olyan is van, ha a saroknál nem egy másik ház kezdődik, hanem ugyanabból az épületből van, semmi gond, képesek az oromdíszt, az épületrészeket az eltérő szögben folytatni. A földszint nagy, kőbordás termében söröző-étterem van.

A látszat ellenére azért nagyon komolyan vettük Prága épületeit, megnéztük amit csak lehetett, kívül belül. Szívesen folytatnám a legkiemelkedőbb műemlékekkel, hiszen a Hradzsin és környéke elképesztő. Rám jellemzően azonban talán még az Arany utcácskát elővesszük, de a portáloknál is szó lesz majd még épületekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...