Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. február 23., hétfő

Táblák 2#

Az előző rész végén KRESZ táblák szerepeltek, folytassuk tovább néhány kiválóval a sort. Mártonffy Zsuzsa, kedves szerzőtársunk küldött egy Izraelből származót, jellemző a területre. 'Vízen járni tilos' a címe.


Ez a másik felvétel sem az enyém, sajnos már nem tudom honnan vettem, de dicsérem a fotóst, aki ezt a látószöget választotta a kép elkészítéséhez.

 Szerintem e tábla mellett volt egy másik (nyíllal jelölve 'jobbra'), amelyen a 'Csikónevelde'  szerepelt. Szívesen jártam volna ebbe az óvodába.

Ez a felvétel, és az előző is (ez itt a reklám helye, mert megérdemlik) a Csészényi Kávézóban készült.  Talán kiírom mi van rajtuk: 'Ne felejtsük el, hogy a beszélgetési idő 3 perc' és 'Titkos tartalmu (így, rövid u-val) beszélgetéseket folytatni nem szabad'. Ez igen! Egyértelmű.
Ezek mellett még számtalan érdekes tábla van kitéve, vissza is fogunk majd ide térni, arról nem is beszélve, hogy egy óriási, falnyi felület van tele régi, gyönyörű, kézi kávédarálókkal.
 Eszembe jutott, hogy manapság az étellift kiment a divatból, pedig érdemes elgondolkodni rajta. Az ételek manapság önállósították magukat, ezért folytatnám: 'Kérjük, hogy a levesek az első emeleten, a húsok (körettel együtt), főzelékek a másodikon, a desszertek a harmadik emeleten szálljanak ki!'

 Lassan tessenek megkomolyodni, mert az ezután következőkhöz szükség lesz rá. Ezt a táblát messzemenően méltányolom, csak annyit tudok hozzáfűzni hogy sok boldogságot! A 25. évfordulóra készült táblához bőven van hely még a falon a Rumbach Sebestyén utcában.

 'PLAKÁTOK, FALRAGASZOK FELHELYEZÉSE HATÓSÁGILAG TILOS!' A kép egésze és a falragasz némi ellentmondásban van egymással, sőt az idővel is. A Hatóság annak idején elfelejtette eltávolítani a tiltott falragaszt. Nem tudom pontosan mikor épült az aluljáró az újabb nevén Corvin negyednél, de aki itt falragaszt próbálna felhelyezni bizonyára közlekedési baleset áldozata lenne. Ezért nem tudtam közelebb menni én sem.

Nyilván lakásra nem tudnak. Az őszinteség beválhatott, a képet azért tudtam elkészíteni, mert az illető már elpilledt az alkoholtól. Nem tudok mit mondani...

A képes utcatáblák készítése egy időben kedvelt volt, ezt a kettőt szinte egymással szemben helyezték el. Készítette Jeges Ernő képzőművész 1943-ban. Néha nem ártana letakarítani, mert így alig olvasható. A 'Sütő-utca/ A Károly kaszárnyának, a mai/ Városháza épületének ezen/ az oldalán működött kato-/nai pékműhelyről nevezték/ el ezt az utcát Pék-utcának./ A mai elnevezés is erre/ emlékeztet', a mozaik felett valóban egy katonaruhába öltözött pék van a kemence előtt. A 'Fehérhajó utca/ Itt nyílt meg a XVIII, sz. ele-/jén a jó hírnévnek örven-/dő Fehérhajó vendéglő', amiről egyenlőre nem sikerült többet megtudni, a mozaikon az említett fehér hajó látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...