Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2015. augusztus 15., szombat

Ifjú mesterek remekei

Tegnap nyílt meg a Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2015. évi kiállítása. A tárgyak a mai fiatalok munkái, a pályázathoz méltóan igen magas szintű anyag érkezett. Minden további nélkül lássunk egy képet is.

Zábó Virág és Porcz Anna (alul)  nemezkészítők munkái

Dobinszki Csilla nemezkészítő munkái










Meglepően sok a nemezből készültek aránya, az különösen izgalmas, hogy a modern felhasználás lehetőségeit is keresik. Mellettük a hagyományos ornamentika egyedi használatát részesítik előnyben.

Nagy Beáta bőrműves munkái










Természetesen a bőrmunkát is megmutatom -ebben, mint zsűritag én is érintve vagyok-, új szemléletű feldolgozások születtek a régi technikai megoldások felhasználásával. A kiállított tárgyak igen biztató jövőt jósolnak az ifjú mesternek.

Gerzsényi Gina vesszőfonó munkái






A vesszőfonás, mint az egyik leghagyományosabb műfaj, szintén képes magas szintű minőséget, az esztétikának és funkciónak megfelelő kiváló tárgyakat létrehozni.

Simon Katalin tojásfestő munkái
A tojásfestés sem maradhatott ki, a hagyományos mintakincsen belül az alkotó igen szép, változatos egyéni stílust dolgozott ki.

Horváthné Kovács katalin hímző és Rádi László fafaragó mukái
A hímzés kiemelkedően őrzi a régi technikákat, mintákat, de a funkció igyekszik alkalmazkodni a mai lakáskultúrához.





A bemutatottaknál több alkotó szerepel a kiállításon (pl. szövő, hangszerkészítő, gyöngyfűző), érdemes ellátogatni a Fő utcán járva a Szilágyi Dezső tér 6 szám alatti kiállítóterembe. Azt nem árulhatom el, ki lett felterjesztve a Népművészet Ifjú Mestere díjra, remélhetően az érintettek már megkapták róla az értesítést, hiszen az augusztus 20 körüli ünnepnapok valamelyikén kerül kiosztásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...