Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. augusztus 29., vasárnap

Julian Schnabel : Basquiat / A graffiti királya
Banksy és a Blek le Rat még valószínűleg iskolás kisfiúk voltak,
mikor a 80-as évek elején kreatív fiatalok New York utcáin festékes flakont ragadva elkezdték megosztani gondolataikat az utca emberével.
Keith Haringet ismertem már, hiszen a sugárzó gyermek (radiant child) és társai rég konzumtemplomok árucikkeiévé váltak naptárokon, pólókon és képeslapokon, de hogy ugyanakkor élt egy Jean-Michel Basquiat nevű, ragyogó tehetségű grafitti művész is, azt csak Julian Schnabel, kor- és pályatársa remek filmjéből tudtam meg, melyet 1996-ban láttunk egy kis művészmoziban.
A DVD-t a világ minden táján múzeum shopokban és jól szortírozott üzletek Arthouse polcain árulják.
Mi két éve vettük meg eredeti nyelven, magyar szinkronnal az újpesti OBI-ban 990 forintért.
Idén nyáron néztem meg negyedszer.
A hatásvadász magyar cím ne tévesszen meg senkit, igazi remekmű ez és a címszerepet játszó Jeffrey Wright olyan, de olyan hiteles, hogy a festő eredeti felvételeken látva azonnal összekapcsolódik agyunkban a színész által megformált figurával. A film többi szereplői sem kevesebbek; Dennis Hopper mint a a műgyűjtő  Bruno Bischofberger és David Bowie Andy Warholt alakítva.
Gary Oldman az ifjú Julian Schnabelt testesíti meg, de kameóznak a filmben a rendező gyerekei és felbukkan Willem Dafoe, Courtney Love és Benicio del Toro is élete első szerepében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...