Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2010. december 1., szerda

Woody Allen 75 éves

Stílust alkotott - méltatunk egy sikeres művészt, ami már önmagában is szép elismerés. Mekkora teljesítmény azonban egy önálló univerzumot létrehozni? Méghozzá egy tágulót, mely Brooklyn-ból és Manhattan-ből kilépve időközben Londont, Barcelonát és Párizst is elérte.

46 éve készít filmeket, az utóbbi évtizedekben megbízhatóan minden évben egyet. Amint megjelenik a főcím, fülig ér a szánk, régi ismerősként köszöntjük a felcsendülő vidám New Orleans jazzt, a stáblista ismerős betűtípusát, és izgalommal várjuk az újabb betekintést a Woody-galaxisba. Ami Chaplinnél a csavargó visszatérő figurája, az Woody Allennél ugyan különböző szerepekben tűnik fel, Alvy Singer, Isaac Davis, Danny Rose és a többiek mégis ugyanannak az archetípikus nagyvárosi, kordnadrágos, fekete szarukeretes szemüvegű karakternek különböző entitásai. A szellemes, kifinomult dialógusok és intelligens humor nagymesterének hősei szakadatlanul próbálják megfejteni az élet értelmét, melyet többnyire a párkapcsolatok kibogozhatatlan labirintusában sejtik, de nemigen találják. Filmjeit a felszínen könnyedén pergő, vicces párbeszédek által szinte észrevétlenül becsempészett filozófiai, pszichológiai, történelmi rétegek teszik egyedülálló élvezetté.

Saját bevallása szerint főleg azért dolgozik megállás nélkül, hogy elterelje figyelmét a halál közeledtéről, melynek vehemens ellenzője. Nem mintha félne tőle, de nem akar ott lenni, amikor megérkezik. Inkább a saját appartmanjában szeretne tovább élni, nem a nézők emlékezetében. A túlvilágban sem hisz, de a biztonság kedvéért visz majd magával egy váltás fehérneműt, nehogy meglepetés érje.

Elgondolni is szörnyű, mihez kezdenénk nélküle...

Woody Allen különleges vonzalmát a jazz-hez és aktív klarinétos tevékenységét ismerteti Oscar Font nagyszerű könyve, CD-melléklettel. Aktuális filmjét (You Will Meet A Tall Dark Stranger) december 16-án mutatják be a magyar mozik.

6 megjegyzés:

  1. Good read Thomas Ebert :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok! (Kicsit bár megkésve).Jó pár méltatást olvastam
    már az ünnepeltről, de ez a tömör, szellemes,és találó írás
    párját rítkítja.
    Egy Woody nélküli világ számomra is értelmezhetetlen,
    de miért is kéne elképzelnünk, hiszen: "Lehet, hogy az Univerzum tágul, de Manhattan nem tágul"

    Hoffmann László

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami nem tágul, az Brooklyn, Mannhattan már lehet, hogy igen. :-)
      Nem is kellett volna aláírnod, sejtjük egy ideje...

      Törlés
  3. Tökéletesen igazad van, volt is valami
    homályos rossz érzésem írás közben.
    Súlyosbító körülmény,hogy nemrég
    néztem újra az Annie Hall-t, talán úgy
    huszonharmadszor.
    Nyugtass meg, hogy Woodyt nem
    értesíted e kínos bakiról.
    Gondoltam, hogy fölösleges aláírnom,
    de a nevemben legalább biztos voltam.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...